Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

OBVESTILO O ZATIRANJU AMERIŠKEGA ŠKRŽATKA

datum: 13.07.2024

V vinorodni deželi Primorska bo v naslednjih dneh čas za 2. škropljenje proti ameriškemu škržatku v vinogradih za pridelavo grozdja, kjer vinogradniki izvajajo integrirano varstvo

Na Primorskem so ameriški škržatki v večini v razvojnih stadijih od L3 do L5, pričakujemo pojav odraslih osebkov.

V vinorodni deželi Primorska bo v naslednjih dneh čas za 2. škropljenje proti ameriškemu škržatku v vinogradih za pridelavo grozdja, kjer vinogradniki izvajajo integrirano varstvo. Zatiranje ameriškega škržatka s fitofarmacevtskimi sredstvi je poleg odstranjevanja okuženih trt ključni ukrep za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice, zato je nujno čim bolj znižati populacijo prenašalca ameriškega škržatka.

2. škropljenje je na razmejenem območju Primorske treba opraviti najkasneje do 26. julija.  

Zatiranje ameriškega škržatka je obvezno:

-        v vinogradih za pridelavo grozdja in na trti v brajdah in ohišnicah na razmejenih območjih zlate trsne rumenice (v okuženih območjih in varovalni pasovih),

-        v matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah povsod po Sloveniji.

V vinogradih v ekološki pridelavi so obvezna 3 tretiranja.

V matičnih vinogradih, matičnjakih ali trsnicah so obvezna 3 tretiranja povsod po Sloveniji, obvezno je tudi spremljanje odraslih škržatkov z rumenimi lepljivimi ploščami (RLP), na kar smo vas že opozorili v enem izmed predhodnih obvestil.

V vinograd za pridelavo grozdja, matični vinograd, trsnico ali matičnjak  izobesimo najmanj 3 RLP. Če je površina večja od 2 ha, število plošč ustrezno povečamo, kot je navedeno v spodnji preglednici:

Površina (ha) Število rumenih lepljivih plošč
do 2 3
nad 2 do 5 6
nad 5 9

RLP pregledujemo 1 x tedensko, pri pregledu s plošče odstranimo ulovljene škržatke. Ulov redno beležimo. Plošče je treba menjavati na 14 dni, ker lepilo sčasoma popusti, zato se posledično škržatki slabše lovijo.

Ulov ameriškega škržatka spremljamo v vinogradih za pridelavo grozdja do konca avgusta, v matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah pa do sredine septembra.

Kdor ameriškega škržatka ne pozna, se lahko obrne na Oddelek za varstvo rastlin KGZ Nova Gorica ali si pomaga s Pripomočkom za prepoznavanje različnih razvojnih stadijev ameriškega škržatka na povezavi:

http://projects.nib.si/fdgameplan/wp-content/uploads/sites/46/2016/04/fotografije-preimaginalni-stadiji-imago-A%C5%A0.pdf

Kontaktni podatki institucij, ki so vključene v javno službo zdravstvenega varstva rastlin, so dostopni na spletni strani Uprave https://www.gov.si/teme/javna-sluzba-zdravstvenega-varstva-rastlin/

Spremljanje ulova ameriškega škržatka je opisano tudi v zloženki o zlati trsni rumenici in ameriškem škržatku, ki je objavljena na spletni strani Uprave https://www.gov.si/zlata-trsna-rumenica/.

OPOZORILO Pripravki, ki se uporabljajo za zatiranje ameriškega škržatka, so nevarni za čebele. Pred tretiranjem je treba pokositi cvetočo podrast v vinogradu oziroma na drugi način preprečiti, da bi jo fitofarmacevtsko sredstvo (FFS) doseglo.

V letu 2024 se za zatiranje ameriškega škržatka uporabljajo naslednja fitofarmacevtska sredstva:

FFS Akt. snov Odmerek Število dovoljenih tretiranj v eni rastni dobi Opombe
ASSET FIVE* piretrin (4,65%) 0,96 l/ha tri  
BIOTIP FLORAL* piretrin (1,86%) 1,6 l/ha tri  
DECIS 100 EC* deltametrin (10%) 0,075 l/ha eno v fenofazah BBCH od 15 do 89
DECIS 2,5 EC deltametrin (2,5%) 0,5 l/ha

eno

dve

Eno tretiranje: v vinogradih za pridelavo grozdja in matičnih vinogradih

Dve tretiranji: v matičnjakih in trsnicah

FLORA VERDE* piretrin (1,86%) 1,6 l/ha tri  
MAVRIK 240 EW tau-fluvalinat (24%) 0,2 l/ha dve  
MOSPILAN 20 SG (4) acetamiprid (20%) 0,375 kg/ha eno Uporablja se lahko samo na podlagi napovedi JSZVR
MOVENTO SC 100* spirotetramat (10%) 0,7 l/ha dve Zaradi doseganja perzistentnega učinka je obvezna samostojna uporaba, mešanje z drugimi FFS se zato odsvetuje
SIVANTO PRIME flupiradifuron (20%) 0,5 l/ha eno  

POMEMBNO: Vinogradniki morajo vsa FFS uporabljati v skladu z navodili za uporabo in navedbami na etiketi. Pri uporabi FFS je treba upoštevati Pravilnik o pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev (Uradni list RS, št. 71/14, 28/18, 56/22 in 155/22).

Učinkovitost tretiranja je zelo odvisna od učinkovitega nanosa FFS, zato je priporočljiva uporaba klasičnih pršilnikov. Da dosežemo dobro omočenost rastlin in povečamo učinkovitost insekticidov, priporočamo povečano porabo vode (vsaj 400 l/ha) in uporabo močil.

Vinogradi za pridelavo grozdja – ekološka pridelava:

V vseh razmejenih območjih so obvezna najmanj 3 tretiranja z enim od pripravkov na podlagi piretrina: ASSET FIVE* (piretrin (4,65%)) - 0,96 l/ha ; BIOTIP FLORAL* (piretrin (1,86%)) - 1,6 l/ha ; FLORA VERDE* (piretrin (1,86%)) - 1,6 l/ha ;. Teh pripravkov se ne sme uporabljati v vročini in na neposredni sončni svetlobi. Priporoča se uporabo v večernih urah in pri nižjih temperaturah zraka. Za dobro delovanje je potreben ustreten pH in sicer pod 6.5. Zaradi boljše učinkovitosti zatiranja je priporočljivo, da se pri uporabi teh sredstev škropilni brozgi doda ustrezno močilo oziroma adjuvant.

Pomembno: uporabi se močila, ki so dovoljena v ekološki pridelavi.

Vinogradi za pridelavo grozdja - integrirano varstvo:

Za drugo tretiranje priporočamo uporabo pripravka DECIS 100 EC* ; DECIS 2,5 EC ; MAVRIK 240 EW, ali  MOVENTO SC 100* . Če za prvo tretiranje nismo uporabili pripravkov MOSPILAN 20 SG (4) ali SIVANTO PRIME, lahko enega izmed teh uporabimo za drugo tretiranje.

Pripravki MOSPILAN 20 SG (4) ; MOVENTO SC 100* in SIVANTO PRIME  imajo sistemičen – rezidualni način delovanja in učinkovito zatirajo ameriškega škržatka za obdobje cca. 3 tednov.

Pripravki DECIS 100 EC* ; DECIS 2,5 EC in MAVRIK 240 EW  imajo kontaktni način , zato so učinkovita krajše obdobje (v povprečju le en teden).

Aktivno snov deltametrin (Decis 2,5 EC ali Decis 100 EC) lahko uporabimo samo enkrat v rastni sezoni. Pripravek Mavrik 240 EW lahko uporabimo 2 krat v rastni sezoni.

Za območje vinorodne dežele Primorska velja sledeče:

Območje in institucija Občine Število tretiranj

Okuženo območje in varovalni pas

(Primorska)

KGZS – Zavod Nova Gorica

Piran, Izola, Koper, Ankaran, Sežana, Komen, Renče-Vogrsko 2 tretiranji; če imetnik sam spremlja ulov odraslih škržatkov z rumenimi lepljivimi ploščami in so po 1. tretiranju ulovljeni manj kot 4 škržatki na eno ploščo na teden, 2. tretiranja ni treba opraviti.

Varovalni pas vključno z žarišči okužbe

(Primorska)

KGZS – Zavod Nova Gorica

Brda, Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Ajdovščina, Vipava, Divača, Hrpelje-Kozina, Kanal 2 tretiranji; če imetnik sam spremlja ulov odraslih škržatkov z rumenimi lepljivimi ploščami in so po 1. tretiranju ulovljeni manj kot 4 škržatki na eno ploščo na teden, 2. tretiranja ni treba opraviti.