Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo oljk

datum: 25.09.2024

Oljčna muha

V tekočem tednu beležimo povečan nalet oljčne muhe v nekaterih oljčnikih kjer izvajamo sistematično spremljanje škodljivke za namene prognostične službe. Večji ulov oljčne muhe opažamo zlasti v oljčnih nasadih v Goriških Brdih ter na posameznih lokacijah v Slovenski Istri (npr. Beneša, Sermin, Truške, Sv. Peter,…). Prag ulova je presežen tudi na posameznih lokacijah v Vipavski dolini (Vrtovin). Pri naključnem vzorčenju plodov še vedno v glavnem beležimo prisotnost sterilnih vbodov in mrtvih žerk L1 stadija. V posameznih oljčnikih, kjer je prišlo do večjega naleta muhe opažamo sveže vbode z odloženimi jajčeci in žerkami L1 stadija.

Če v oljčniku beležite povečan nalet oljčne muhe (dosežen prag škodljivosti: 3 ali več muh na vabo na teden) lahko uporabite eno od registriranih insekticidnih vab GF-120 (spinosad (spinosin A+spinosin D) (0,02%)) EKO nevarno čebelam; ali sredstvo EXIREL (ciantraniliprol (10%)) nevarno čebelam. Slednji je dovoljen izključno za integrirano varstvo oljk. Uporaba zastrupljene vabe je bolj učinkovita, če se jo uporabi na večjih površinah. Zaradi tega svetujemo, da se za ukrep odloči več pridelovalcev katerih oljčniki mejijo.

Ekološki pridelovalci za zatiranje oljčne muhe v oljčnikih s preseženim pragom ulova lahko uporabite pripravka ASSET FIVE (piretrin (4,65%)) - 0,96 l/ha EKO nevarno čebelam; NATURALIS (Beauveria bassiana sev ATCC 74040 (0,02%)) - 2 l/ha EKO. Za integrirano varstvo oljk lahko uporabite pripravek DECIS 2,5 EC (deltametrin (2,5%)) nevarno čebelam; ki je namenjen zgolj zatiranju odraslih oljčnih muh. Za boljšo učinkovitost zatiranja je smiselno, da škropite v večernih urah.

Zaradi ugodnih razmer za razvoj škodljivke v zadnjih dneh opažamo povečan nalet in tudi večje število vbodov oljčne muhe. Oljkarjem priporočamo, da v kolikor na plodovih opazijo sveže vbode z odloženimi jajčeci, takoj, ko bodo vremenske razmere to dopuščale opravijo škropljenje. Oljkarji, ki izvajate integrirano varstvo oljk lahko sedaj uporabite sredstva s sistemičnim delovanjem MOSPILAN 20 SG* (acetamiprid (20%)) - 0,3 kg/ha oz. SIVANTO PRIME (flupiradifuron (20%)) nevarno čebelam; ki poleg odraslih muh zatirata tudi jajčeca in žerke L1 stadija. Pripravek Sivanto Prime je letos pridobil dovoljenje za nujne primere.  

Ker se bliža čas obiranja oljk bodite pozorni na karenco uporabljenih pripravkov. Dodatno priporočamo, da spremljate tudi podatke o dozorevanju oljk.

Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja! Pozor: Karenca za oljke za sredstvo Mospilan 20 SG je 28 dni. Karenca pripravka Sivanto Prime za oljke znaša 14 dni!!!