Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

30. srečanje oljke županov

datum: 01.10.2024

Oljkarji so se zbrali na tridesetem obiranju oljke županov – oljke povezovanja.

Začetek oljkarske sezone se praviloma začne z obiranjem oljke županov na Belvederju nad Izolo. Tudi tokrat dogodek ni minil brez aktivne vloge in strokovnega pristopa sodelavcev Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Na protokolarnem začetku dogodka je goste, med katerimi so bili tudi direktorica Kmetijskega zavoda Nova Gorica mag. Jana Čuk, predsednik KGZS Roman Žveglič, predstavniki strokovne javnosti, v prvi vrsti strokovnjaki Oddelka za kmetijsko svetovanje, Oddelka za varstvo rastlin, Poskusnega centra za oljkarstvo in drugih javnih služb, nagovoril župan občine Izola Milan Bogatič.

Po uvodnem delu je sledilo obiranje oljke županov. Gostom je način obiranja v »balige« predstavila mag. Viljanka Vesel, ki je s sodelavko Elizabeto Bonin tudi uradno ocenila opravljeno delo gostov. Ponovno se je izkazalo, da imajo najbolj vešče roke na KGZS, saj sta direktorica mag. Jana Čuk in predsednik KGZS Roman Žveglič obrala največ oljk.

Oljkarji so v nadaljevanju z veliko pozornosti prisluhnili strokovnjakom na novinarski konferenci, kjer je mag. Urška Klančar ocenila pričakovan pridelek oljk, ob tem pa opozorila na problematiko vremenskih razmer, ki so krojile sezono. Kakšno je stanje na področju varstva rastlin je predstavil dr. Marko Devetak, ki je opozoril na široko mrežo opazovalnih mest in s tem tudi možnost obveščanja oljkarjev o stanju na terenu, še posebej pri varstvu proti pršici, pavjemu očesu, oljčni muhi… Cvetenje, oploditev in spremljanje dozorevanja (obarvanost plodov, trdota, oljevitost…) pa je predstavila mag. Viljanka Vesel iz Poskusnega centra za oljkarstvo. Obiskovalci so se seznanili tudi s pričakovano kakovostjo oljčnega olja, kar so predstavili sodelavci iz ZRS.

Dogodek je ponovno dokazal, da je strokovna pomoč panogi, ki jo nudijo strokovnjaki služb KGZS, zelo pomembna in dobrodošla za konkurenčnost v tem primeru slovenskega oljkarstva.