Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Tudi poleti trta potrebuje vodo

datum: 09.07.2018

"Trta je rastlina sonca, ki potrebuje gospodarjevo senco." Voda je za razvoj trte zelo pomembna. Vemo pa, da sta julij in avgust na Primorskem skopa s padavinami, značilna je tudi neenakomerna razporejenost padavin. Koliko vode potrebuje trta, kako se kažejo znaki pomanjkanja vode pri trti, s katerimi ukrepi lahko ublažimo pomanjkanje vode in koliko namakati za optimalen izkoristek?

Vinska trta je trenutno že v fazi zapiranja grozdov, seveda odvisno od sorte, lege, starosti vinograda, itd. Dosedanji razvoj vinske trte je bil zelo hiter. Glede na nizke temperature v marcu smo pričakovali nekoliko zakasnel razvoj, vendar pa je v maju trta vse nadoknadila in že sredi maja zacvetela. Cvetenje je bilo letos precej prej zaključeno kot lani, kar potrjuje vpliv podnebnih sprememb na rast in razvoj ne samo vinske trte ampak tudi drugih kmetijskih rastlin. Segrevanje ozračja in tal namreč povzroča hitrejši spomladanski razvoj vinske trte. Obenem pa se je količina padavin v zadnjem desetletnem obdobju zmanjšala.

  • Koliko vode potrebuje trta?
  • Kako se kažejo znaki pomanjkanja vode pri trti?
  • S katerimi ukrepi lahko ublažimo pomanjkanje vode?
  • Koliko namakati za optimalen izkoristek?

O potrebah vinske trte po vodi in ukrepih za blaženje suše je v Kmetijski oddaji na Radiu Koper razlagala naša sodelavka Majda Brdnik, svetovalka specialistka za vinogradništvo.