Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Pridelovanje medovitih rastlin - korist za celoten ekosistem

datum: 11.07.2018

Čebele so pomembni opraševalci kmetijskih rastlin in prav je, da jih kmetovalci s svojim ravnanjem vedno varujejo tako kot tudi okolje, tla in vode. Smernice dobre prakse pri gnojenju in varstvu rastlin posebej omenjajo tudi varstvo čebel. Kmetovalci s setvijo medovitih rastlin tudi pomagajo pri paši čebel in si hkrati s tem omogočijo večji pridelek bolje oprašenih kultur.

Med medovite poljščine sodijo tudi ajda, sončnice in facelija, katerih setev spodbuja tudi država na kmetijah, ki so vključena v kmetijsko okoljska in podnebna (KOPOP) plačila.

Na kmetijah z manj njivami, lahko medovite rastline kmetje in vrtičkarji vključijo v kolobar kot glavni ali pa naknadni dosevek.

Pod panogo "Poljedelstvo in zelenjadarstvo" v rubriki strokovnih vsebin "Tehnologije pridelave" lahko na enem mestu najdete vse pomembne značilnosti v pridelavi medovitih rastlin. (klikni na povezavo)

O pridelavi medovitih rastlin je v Kmetijski oddaji na Radiu Koper govorila tudi naša sodelavka Anka Poženel, svetovalka specialistka za poljedelstvo.

 

Laneni cvet (002).jpgfacelija (002).JPGSončnicačmrlji (002).JPGajda.JPG