Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

OBISK FESTIVALA REJCEV DROBNICE BOLGARIJE V VELIKEM TARNOVU

datum: 23.05.2019

Na vabilo Zveze rejcev drobnice Bolgarije, smo skupaj s predsednikom društva rejcev drobnice Zgornjega Posočja in podpredsednikom Zveze rejcev drobnice Slovenije, Milanom Kalčičem, odšli na obisk Festivala rejcev drobnice Bolgarije.

Festival je namenjen tako druženju rejcev drobnice, izmenjavanju mnenj in izkušenj, kot tudi razstavi drobnice, pastirskih psov in  drugih izdelkov iz mesa in mleka drobnice ter drugih ročnih izdelkov. Pri samem ogledu festivala je takoj opaziti, da je velik poudarek na tradiciji in bolgarski folklori, povsod so prisotne njihove narodne noše, tekmujejo različne folklorne šole, že od najmlajših naprej,  v tradicionalnih plesih in petju.

Vabilu se je odzvalo 17 držav, tako od zahodnih Francije , Velike Britanije, Danske, kot do skrajno vzhodnih Kazahstana, Uzbekistana in Kirgizistana. V sklopu festivala smo sodelovali na okrogli mizi na temo Globalni in regionalni izzivi med mladimi rejci drobnice in mladimi potrošniki. Okrogla miza je za organizatorje festivala najpomembnejši dogodek na področju drobnice na tem območju, saj na njej aktivno sodelujejo vse povabljene države.

Vsaka država je predstavila svoj pogled na temo mladih kmetov in potrošnikov. Skupni zaključek okrogle mize je bil, da se napredek pri mladih, tako za delu v kmetijstvu in prevzemanju kmetij, vidi predvsem tam, kjer države v mlade vlagajo, jih omogočajo ustrezna izobraževanja in tudi finančno mladim pomagajo pri začetku prevzema kmetije. Pri državah, kjer se v mlade ne vlaga, je prisotno izrazito staranje kmečkega prebivalstva in nižanje staleža živali.

Iz Bolgarije smo prišli domov z veliko zanimivimi vtisi iz države, kjer vlagajo v razvoj drobnice, tako v avtohtone pasme, ki jih imajo dosti, kot tudi možnosti razvoja večjih farm, katere so vodene predvsem s pomočjo večjih držav iz zahodne Evrope.

Veliko smo odnesli tudi od druženja s predstavniki drugih držav, saj se v pogovorih z njimi lahko naučimo kaj novega in izmenjujemo naše izkušnje z njihovimi.

Sama organizacija festivala in druženje nam bo vsem ostalo v lepem spominu in zahvala Zvezi rejcev drobnice Bolgarije za vabilo, dobro organizacijo in lepo druženje skozi vse dneve.

 

Jana Čuk in Jernej Kovačič

 

bolgarija 4.JPGbolgarija 3.JPGbolgarija 1.JPGbolgarija 5.JPG