Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Drevesnica Bilje pričenja z zbiranjem naročil za breskove okulante in druge sadike

datum: 21.08.2020

V Drevesnici Bilje, ki deluje pod okriljem našega zavoda, v prihodnjih dneh pričenjajo z zbiranjem naročil breskovih okulantov, ki jih je mogoče naročiti na sejancu vinogradniške breskve in GF 677. Naročila sprejemajo tudi za ostale sadne sadike. Ne zamudite odlične priložnosti, da si pravočasno zagotovite kvalitetne sadike in želeno sorto na ustrezni podlagi!

Pred izbiro okulanta priporočamo, da to prilagodite pogojem na predvideni lokaciji zasaditve. Na voljo sta podlagi:

sejanec vinogradniške breskve GF 677

Gre za najbolj razširjeno podlago.

Primerna je za globoka, prepustna, zračna in spočita tla oz. tla, kjer niso še rastle breskve.
Ne prenaša visokega odstotka aktivnega apna in ni primerna za utrujena in vlažna tla.

Gre za križanec breskve in mandlja.
Je najprimernejša podlaga za utrujena tla. Omogoča ponovno sajenje breskev na isto mesto.
Dobro prenaša višji odstotek aktivnega apna v tleh in sušna tla, ni primerna za mokra, vlažna tla.

Izbirate lahko med spodnjimi sortami:

  • Maycrest, Springcrest, Springbelle, Dixired, Iris Rosso, Redhaven, Maria Bianca, Maria Marta, Norman, Glohaven, Suncrest, Veteran, Cresthaven, Fayette, Guglielmina,
  • nektarine: Armking, Caldesi 2000, Stark Red Gold, Venus
  • ploščate: Piattaforone in Piattafortwo
  • tolerantne na kodravost: Chiara, Sanguinella di Amelia, Rdeča Vinogradniška

Za naročilo oziroma dodatna pojasnila in nasvete lahko kontaktirate:

T: 05/305 41 09 (med 10.00 in 14.00) ali E: drevesnica@go.kgzs.si

 

Maloprodaja bo vrata odprla oktobra

Jesenska prodaja sadik se bo pričela konec oktobra, v tem času pa ekipa skrbno pripravlja in goji letošnji nabor sadik. Ravnokar poteka cepljenje sadik jablan, hrušk, češenj in sliv, …  

DREVESNICA avgust 2020   DREVESNICA avgust 2020

Primeren čas za sajenje sadnega drevja je vse od zaključka vegetacije, ko rastlina odvrže listje, pa do spomladi, ko začne brsteti. Na Primorskem, kjer so zime mile, lahko sadimo preko cele zime. Sajenje odsvetujemo, če temperature padejo pod 0° C in v primeru, ko je zemlja zamrznjena ali premokra.

Nasvete, kako izbrati sadiko in kako ravnati z njo od nakupa do zasaditve najdete na povezavi, sicer so vam v drevesnici na voljo prodajalci, ki imajo strokovno znanje in dolgoletne izkušnje v sadjarstvu in vam bodo znali svetovati pri izbiri sadik, sajenju in vzgoji mladih rastlin.

Kakšna ponudba vas pričakuje letošnjo jesen, lahko preverite TUKAJ, sicer pa Drevesnica novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda postaja iz leta v leto pomemben ponudnik sadnih sadik na Goriškem in širše. Letno pridela več kot 100 tisoč sadnih sadik različnih vrst in sort na različnih podlagah, od tega nekaj manj kot polovica v lončkih. Kupci prihajajo tako iz Goriške, kot širše Slovenije, pa tudi iz Hrvaške in Italije. Med njimi najdemo tako ljubiteljske kot poklicne sadjarje kot tudi specializirane trgovine.

DREVESNICA avgust 2020   DREVESNICA avgust 2020

Izmed širokega nabora koščičarjev, pečkarjev, jagodičja, sredozemskih eksotičnih sadnih rastlin, okrasnih sadnih sort in drugih zvrsti, se zadnja leta vedno več kupcev odloča za stare in odporne sorte jablan (odporne na škrlup in deloma na plesen), sorte sliv tolerantne na šarko, breskve tolerantne na kodravost, sadike, ki potrebujejo manj škropljenja (npr. kaki) in sadike jagodičevja. Sicer pa je tudi izbor podlag velik, tako lahko najdemo tudi podlage češenj, ki so manjše rasti od sejanca in omogočajo zgoden vstop v rodnost. Pri nas boste našli približno 270 različnih sort sadik sadnih dreves in jagodičevja ter preko 20 različnih podlag.

DREVESNICA avgust 2020   IMG_20200819_113813

 

Tehnološko izjemno opremljena enota

Drevesnica zavoda ima na razpolago približno 5 ha površin, od tega je pol hektarja pokritih in namenjenih pridelovanju sadik v lončkih. Postavljenih je 13 mrežnikov, prekritih s protitočno, senčilno, eden pa tudi s protiinsektno mrežo in folijo. Kar polovica sadik je pridelanih v mrežnikih. Namakanje je v vseh mrežnikih urejeno preko sodobnega sistema, ki se ga upravlja digitalno, torej računalniško ali na daljavo preko mobilnega telefona. Namakanje (voda priteka iz Vogrščka) je natančno regulirano za vsako zvrst sadik v lončkih posebej. Gre za kapljično namakanje, s katerim se obenem poskrbi za gnojenje rastlin.

DREVESNICA avgust 2020   DREVESNICA avgust 2020