Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Delavnica Zimska rez vinske trte

datum: 28.01.2022

V vinogradu Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje na Polzelcah smo 25. januarja 2022 izvedli delavnico zimske rezi vinske trte.

Delavnica zimske rezi trte 2022_1V torek, 25. januarja 2022 smo se strokovnjaki iz Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje, Oddelka za varstvo rastlin, Sadjarskega centra in Oddelka za kmetijsko svetovanje, ki delujejo v okviru našega Zavoda, zbrali na Polzelcah pri Slapu. Delavnico zimske rezi vinske trte je vodila vodja STS Vrhpolje Andreja Škvarč, ki nam je predstavila zimsko rez, s poudarkom na ohranjanju dolgoživosti vinske trte s ciljem, da bi bilo v vinogradih čim manj težav z boleznimi lesa.  V nadaljevanju je vodja Oddelka za varstvo rastlin  dr. Ivan Žežlina spregovoril o boleznih lesa vinske trte ter predstavil preventivne ukrepe, da bi bil pojav omenjenih bolezni manjši kot v preteklih letih. Bolezni lesa vinske trte in posledično propadanje trt  so verjetno največja težava vinogradnikov v Sloveniji, pa tudi v drugih vinogradniških deželah. Ker učinkovitega »zdravila« za te bolezni ne poznamo, je potrebno v vinogradih izvajati ukrepe, s katerimi omejujemo prerazmnožitev gliv, ki povzročajo bolezni lesa.

V nadaljevanju smo se udeleženci delavnice zaustavili pri trtah za pridelavo tako vinskega kot namiznega grozdja različnih starosti in aktivno sodelovali pri zimski rezi, ki se je v zadnjih letih nekoliko spremenila glede na prakso pred desetletjem.

Zopet se je izkazalo, da so delavnice koristne ne samo za kmete, pač pa tudi za strokovne delavce, saj na njih izmenjamo izkušnje, mnenja, se seznanimo z novostmi in preizkušamo v praktičnem delu. Tudi vreme nam je šlo na roko, dan je bil lep, sončen, ne premrzel, tako da smo združili prijetno s koristnim.

 

Napisali: Andreja Škvarč, Mojca Mavrič Štrukelj