Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

MEDNARODNA DELAVNICA O REZI OLJK

datum: 01.04.2022

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica smo v mesecu marcu organizirali prvo mednarodno delavnico na temo rezi oljk.

V oljčnikih na Beneši nad Ankaranom in v Dekanih sva specialista za sadjarstvo in oljkarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica mag. Urška Klančar in Vasja Juretič gostila italijanske demonstratorje rezi oljk. Iz Furlanije Julijske krajine se je delavnice udeležil Gianluca Gori (ERSA – Agenzia regionale per lo sviluppo rurale Servizio fitosanitario e chimico, ricerca, sperimentazione ed assistenza tecnica),  iz Trenta Michele Morten (Fondazione Edmund Mach di San Michele all'Adige, Centro Trasferimento Tecnologico) in iz Lombardije Gianbattista Tonni (L'A.I.P.O.L. Società Cooperativa Agricola (Associazione Interprovinciale Produttori Olivicoli Lombardi).

Na delavnici so bili prisotni terenski svetovalci in specialisti različnih oddelkov Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, kot tudi predsedniki oljkarskih društev in posamezni oljkarji.

Medn.delavnica rez oljk 2022_Gostovali smo v oljčniku kmetije Jevnikar na Beneši.
Slika 1: Gostovali smo v oljčniku kmetije Jevnikar na Beneši.


Na drevesih sort Istrska belica in Leccino, ki so v poIni rodnosti smo izvedli obnovitveno rez in rez za rodnost. Pokazali smo kako pri starejših drevesih s pomočjo različnih tehnik rezi ponovno pridobimo rodni les in tudi kako z rezjo spodbujamo drevesa k večji rodnosti. Izpostavili smo najpogostejše napake pri rezi in vzgoji dreves, ki jih opažamo v slovenskih oljčnikih in iskali rešitve kako jih odpraviti. Velik poudarek smo dali tudi varstvu oljčnikov med rezjo in po rezi.
 

Medn.delavnica rez oljk 2022_Demonstracija obnovitvene rezi
Slika 2: Demonstracija obnovitvene rezi.

V 7 let starem oljčniku kmetije Obad iz Dekanov smo izvedli gojitveno rez na sorti Coratina. Oljčnik je namakan in ima že v prvih letih zelo lepe pridelke. Gojitvena oblika je kotel s tremi do štirimi ogrodnimi vejami.
 

Medn.delavnica rez oljk 2022_Oljka pred rezjo_p
Slika 3: Oljka pred rezjo

 

Medn.delavnica rez oljk 2022_OIjka po rezi_p
Slika 4: OIjka po rezi

 

Prizadevamo si, da bi sodelovanje med Slovenijo in Italijo v obliki mednarodne delavnice postalo tradicionalno. Tako bi vsako leto s skupnim znanjem lažje premagovali težave in iskali izzive v oljkarstvu.

 

Pripravila:

mag. Urška Klančar, specialistka za sadjarstvo in oljkarstvo

Vasja Juretič, specialist za sadjarstvo in oljkarstvo