Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Stanje v naših oljčnikih - ali bomo ponovno ob večji del pridelka?

datum: 08.07.2022

Zaradi lanskih izkušenj, ko so začeli mladi plodiči rjaveti in odpadati približno 30 dni po vrhu cvetenja, oljkarji pa tudi strokovnjaki pozorno spremljamo dogajanje v oljčnikih v tem obdobju.

V lanskem letu smo izključili poškodbe zaradi škodljivcev in slabe pridelke pripisali predvsem vremenskim razmeram, predvsem nihanjem temperatur v času pred cvetenjem, ki so povzročile napake v razvoju semena. Ob spremljanju dozorevanja smo tako kot vsako leto preverjali tudi semena in ugotovili, da je bilo v primerjavi s prejšnjimi leti veliko plodov brez semena ali s poškodovanim semenom, kar smo pripisali razmeram v času pred cvetenjem.

V tem času lahko vsako leto opažamo trebljenje plodičev, kar je običajno, saj na ta način drevo uravnava obloženost glede na prehranjenost, s tem ko odvrže slabše razvite plodove. Zaradi večinoma dobrega cvetenja, na kar je najverjetneje vplivala tudi lanska slaba letina, smo tudi zaradi tega pričakovali dobro letino. Na žalost pa se je v nekaterih nasadih tudi letos pojavilo izrazitejše rjavenje in odpadanje plodičev, zato smo poskušali preveriti dejavnike, ki bi vplivali na tako stanje.

Številni klici in obiski obupanih oljkarjev, ki želijo pojasnilo, so nas dodatno spodbudili, da natančneje pojasnimo, kaj se dogaja v naših oljčnikih.

V prilogi smo podrobno opisali stanje v oljčnikih in razložili razloge za odpadanje plodičev: