Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Predstavitev projekta WOOL na AGRA 2022

datum: 09.09.2022

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica se je na letošnjem sejmu AGRA 2022, ki je potekal od sobote 20.avgusta 2022 do četrtka, 25.avgusta 2022, predstavil tudi z mednarodnim projektom WOOL (Wool as Outstanding Opportunity for Leverage, t.j. Volna kot izjemna priložnost za razvoj).

logo-WOOL-300pxKmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica se je na letošnjem sejmu AGRA 2022, ki je potekal od sobote 20.avgusta 2022 do četrtka, 25.avgusta 2022, predstavil tudi z mednarodnim projektom WOOL (Wool as Outstanding Opportunity for Leverage, t.j. Volna kot izjemna priložnost za razvoj) v okviru  prireditvenega prostora Zveze rejcev drobnice Slovenije v hali D4. Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica sodeluje v projektu WOOL kot  projektni partner in vodilni partner tehničnega delovnega sklopa T1 (Ocena potenciala in zmogljivosti ovčje volne). Projekt WOOL je transnacionalni projekt, ki se izvaja v okviru jadransko-jonskega programa sodelovanja in je sofinanciran s strani Evropske unije iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Na sejmu je bila stojnica WOOL zasnovana kot ustvarjalno-izkustveni prostor tako za mlajše kot tudi za starejše obiskovalce. Prvenstveno smo obiskovalce informirali o aktivnostih, ki jih izvajamo v projektu in namenom teh aktivnosti za izboljšanje zmogljivosti slovenske ovčje volne in volne na širšem ADRION območju.  Obiskovalce smo spodbujali, da volno primejo med dlani, občutijo razliko med grobo in fino volno, razlike v volni različnih avtohtonih pasem, ter preizkusijo razne spretnosti tradicionalne predelave volne do končnega izdelka. Obiskovalci so lahko sami mikali volno na mikalnikih (ki so bili nabavljeni s projektnimi sredstvi za namene prenosa tradicionalnih znanj), predli na sodobnem kolovratu in tkali na ročnih lesenih statvah (namizne statve slovenske izdelave, otroške statve in tkalske ploščice iz kartona). Dva dni smo tudi gostili rokodelke iz  Rokodelske sekcije Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno.

Stojnico je med trajanjem sejma obiskalo veliko število ljudi, domačih in tujih obiskovalcev; in različnih interesnih skupin - rejcev, rokodelcev, učiteljev, bivših tekstilnih delavcev in družin z otroci. Ljudje so s stojnice odhajali s pozitivnimi občutki ter željo, da naše delo nadaljujemo in s tem prispevamo k ohranjanju tradicije in znanj uporabe volne. Veliko zanimanje obiskovalcev nam je pokazalo, da ima volna posebno povezavo z ljudmi, saj povezuje tradicionalne veščine z modernejšimi pristopi, raznolike kulturne tradicije, bogato dediščino, živ kolektivni spomin ter željo, da se volni povrne nekdanji ugled.