Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo hrušk in jablan

datum: 05.05.2023

Napotki za varstvo sadnega drevja z dne 5. maj 2023

 

Hruške in jablane:

V Vipavski dolini so hruške in jablane v razvoja in debeljenja plodov (BBCH 71-72), v Brkinih in na Tolminskem so v fazi odcvetanja (BBCH 67-69).

Škrlup

Ob padavinah v začetku tedna so bili izpolnjeni pogoji za močne okužbe s škrlupom. Na objektnih stekelcih smo zabeležili zelo veliko število askospor. Otoplitev je pospešila rast poganjkov in  listov, ki so v tem času poleg mladih plodičev zelo občutljivi na okužbe s škrlupom. Priporočamo, da nadaljujete s preventivnim pristopom obvladovanja škrlupa ter nasada pred napovedanimi padavinami ponovno poškropite s kontaktnimi fungicidi. V obdobju nestabilnega vremena dajemo prednost pripravkom na osnovi ditianona oz. pripravkom kot so: Delan 700 WG, Alcoban in Delan Pro, ki imajo daljše kurativno delovanje. Uporabite lahko tudi pripravek Difol, ki ima poleg preventivnega izraženo tudi krajše kurativno delovanje.

Za preventivno zaščito hrušk v tem obdobju svetujemo uporabo kontaktnih fungicidov na osnovi ditianona kaptana in metrirama ali pripravkov na osnovi fluopirama in fluksapiroksada. Pripravki na osnovi  fluopirama (Luna experience in Luna care) delujejo tudi glivo Stemphylium sp., povzročiteljico  rjave  gnilobe plodov  hrušk.

 

V primeru obilnih in dolgotrajnih padavin, ki povzročijo izpiranje škropilne obloge ter omočenost listja več kor 96 ur, v nasadih  hrušk in jablan svetujemo uporabo sistemičnih (IBE) fungicidov v kombinaciji s kontaktnimi fungicidi. Škropljenje opravite takoj ko preneha deževati oz. ko razmere to dopuščajo.

Fungicidi za zatiranje škrlupa:

Sredstvo

Aktivna snov

Odmerek, konc.

Delan pro

ditianon + kalijevi fosfonati

2,5 L/ha

Alcoban

ditianon

0,75 kg/ha

Captan 80 WG

kaptan

2,0 kg/ha

Merpan 80 WDG

kaptan

1,88 kg/ha

Orthocide 80 WDG

kaptan

2,0 kg/ha

Scab 80 WG

kaptan

1,9 kg/ha

Scab 480 SC

kaptan

3,13 L/ha

Merplus

kaptan + kalijevi fosfonati

2,0 L/ha

Polyram DF

metiram

2,0 kg/ha

Luna experience

fluopiram

0,75 L/ha

Luna care

fluopiram + fosetil-Al

max. 3,0 kg/ha

Sercadis

fluksapiroksad

0,25 - 0,3 l/ha  

Sercadis plus

difenokonazol + fluksapiroksad

1,2 L/ha (oz. 0,7 L/10.000 m² listne površine)

Difol

difenkonazol + folpet

3,5 L/ ha

Sistemični (IBE) fungicidi

Score 250 EC

difenkonazol

0,2 L/ha

Difcor 250 EC

difenkonazol

0,2 L/ha

 

difenkonazol

 

Revyona

mefentriflukonazol

1,3 L/10.000 m2 tretirane površine listne stene, pri čemer je največji dovoljeni odmerek 2 L/ha

         

 

Jablanova pepelovka (Podosphaera leucotricha)

V nasadih, kjer imate težave z jablanovo pepelovko lahko uporabite naslednje pripravke: Luna experience v odmerku 0,75 L/ha, Luna Care v odmerku 1kg/m višine krošnje (maks. 3,0 kg/ha),  Stroby WG v odmerku 0,2 kg/ha, Zato 50 WG v odmerku 0,10-0,15 kg/ha, Tercel v odmerku 2,5 kg/ha, Sercadis v odmerku 0,25 kg/ha ali Sercadis plus v odmerku 0,72 L/ha ali pripravek  Revyona v odmerku 1,3 L/10.000 m2 tretirane površine listne stene, pri čemer je največji dovoljeni odmerek 2 L/ha. V ostalih nasadih, kjer prevladujejo na pepelovko občutljive sorte (Idared, Jonagold,..) priporočamo, da škropilni brozgi dodate sredstva na osnovi močljivega žvepla (Cosan, Kumulus DF, Microthiol specilal, Pepelin, Thiovit jet, Vindex 80 WG, Microthiol disperss, Vertipin, Pol-Sulphur 800 SC  ali  Symbiotica Fito) v odmerku 3 kg/ha. Pred škropljenjem je potrebno porezati plesnive poganjke in jih odstraniti iz nasada.

 

Jabolčna grizlica, listne uši in krvava uš

Po cvetenju jablan je čas za zatiranje jabolčne grizlice. Prag škodljivosti je presežen, če se v obdobju od začetka do konca cvetenja na belo lepljivo ploščo ujame več kot 30 osic. V primeru, da v nasadu ugotovite presežen prag škodljivosti, lahko zoper jabolčno grizlico uporabite pripravek Mospilan 20 SG v 0,04 % konc. ali pripravek Neemazal T/S v odmerku 1,5 L na meter višine krošnje;  največji dovoljen odmerek je 4,5 L/ha. Oba pripravka delujeta tudi na listne uši. Za zatiranje listnih uši lahko po cvetenju uporabite tudi pripravka na osnovi aktivne snovi flonikamid Teppeki ali Afinto v odmerku 0,14 kg/ha ali pripravek Pirimor 0,75 kg/ha, ki deluje tudi na krvavo uš.

 

Jabolčni zavijač (Cydia pomonella)

V zadnjih dneh v Vipavski dolini naraščajo ulovi jabolčnega zavijača. Do odlaganja jajčec bo predvidoma prišlo, ko bodo temperature v večernem času (po sončnem zahodu) več dni zapored presegle 15°C. O optimalnem terminu za zatiranje zavijača vas bomo obvestili.

 

Marmorirana smrdljivka (Halyomorpha halys)

V feromonskih  vabah opažamo povečane ulove marmorirane smrdljivke, ki se množično preseljuje iz zimskih zatočišč v bližino nasadov koščičarjev in pečkarjev. Na hruškah in jablanah je v tem času redko prisotna, zato ukrepanje proti škodljivki še ni potrebno.

 

Pri uporabi čebelam nevarnih sredstev, je potrebno odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja.

 

 

Pripravila: Mojca Rot

 

jablana bbch 71

 

marmorirana parjenje