Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo hrušk in jablan

datum: 12.07.2024

Na Primorskem so jablane in hruške v fazi debeljenja plodov. Plodovi dosegajo v povprečju 70 - 80 % končne velikosti (BBCH 77 - 78).

Jabolčni zavijač (Cydia pomonella)

 

V Vipavski dolini, na Tolminskem in na nekaterih lokacijah v Brkinih (Čelje, Harije in Tatre) v zadnjem tednu beležimo velike ulove metuljčkov jabolčnega zavijača, kar je povezano s pojavom drugega rodu. Sadjarjem na območjih, kjer je presežen prag škodljivosti svetujemo, da v naslednjih dneh opravijo škropljenje proti drugemu rodu zavijača. V ta namen lahko uporabijo naslednje pripravke:

 

Fitofarmacevtsko

sredstvo

Aktivna snov

Odmerek / konc.

Affirm

emamektin

1 kg/ha/m višne krošnje

max. 4,0 kg/ha

Afirm opti

emamektin

2,0 kg/ha

Coragen, Voliam, Shenzi 200 SC

klorantraniliprol

0,27 L/ha

Delegate 250 WG

spinoteram

0,3 kg/ha

Exirel

ciantraniliprol

0,9 L/ha

Laser plus

spinosad

0,3 L/ha

Mimic

tebufenozid

0,9-1,0 L/ha

Mospilan 20 SG

acetamiprid

0,05 %; Max. 0,5 kg/ha

 

Za zatiranje jabolčnega zavijača lahko uporabite tudi pripravke:, Lepinox plus v odmerku 1 kg/ha, Carpovirusine v odmerku 1L/ha ali Madex Max v odmerku 0,05 L/ha/1 m višine krošnje. Našteti pripravki spadajo v skupino biotičnih insekticidov, katerih uporaba je dovoljena tudi v ekološki pridelavi sadja. Ker imajo krajše delovanje in so podvrženi hitremu razpadu, je potrebno škropljenje opraviti v večernem času. V primeru padavin oz. močnega sončnega obsevanja, je priporočljivo škropljenje ponoviti.

 

Škrlup

Zaradi vročega in suhega vremena trenutno ni večje nevarnosti za okužbe s škrlupom. Priporočeni razmiki med škropljenji so v tem času 10 – 14 dni. Pogostnost škropljenja je potrebno vremenskim razmeram in  zdravstvenemu stanju nasadov. Škropljenje je potrebno ponoviti, če pade več kot 20 do 30 mm padavin. Za preprečevanje okužb s škrlupom v tem obdobju svetujemo uporabo kontaktnih fungicidov na osnovi aktivne snovi kaptan. Uporabo fungicidov na osnovi kaptana svetujemo v tudi primeru neurij s sodro ali točo, ker preprečujejo gnitje plodov. 

 

Sredstvo

Aktivna snov

Odmerek, konc.

Kontaktni fungicidi

Captan 80 WG

kaptan

2,0 kg/ha

Merpan 80 WDG

kaptan

1,88 kg/ha

Orthocide 80 WDG

kaptan

2,0 kg/ha

Scab 80 WG

kaptan

1,9 kg/ha

Scab 480 SC

kaptan

3,13 L/ha

 

 

 

Pri uporabi čebelam nevarnih sredstev, je potrebno odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!

 

Jablanova pepelovka

 

Zelo vroče in suho vreme zavira razvoj pepelaste plesni, zato škropljenje v tem obdobju proti omenjeni bolezni ni potrebno. Pri temperaturah zraka nad 30 °C lahko pripravki na osnovi žvepla pri nekaterih občutljivih sortah jablan in hrušk povzročijo ožige na listih, zato odsvetujemo njihovo uporabo. V nasadih,  kjer so prisotne okužbe s pepelovko, svetujemo odstranjevanje plesnivih poganjkov.

 

 

Pripravila:

Mojca Rot