DRES:TESTIRANJE UPORABE DRENOVIH JAGOD PRI PROIZVODNJI SADNIH VIN
datum: 09.12.2024
Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je sodeloval v enoletnem pilotskem partnerskem projektu DRES: TESTIRANJE UPORABE DRENOVIH JAGOD PRI PROIZVODNJI SADNIH VIN. Vodilni partner- sadjarska kmetija Pečar (Kmetijsko gospodarstvo Boštjan Pečar) je k sodelovanju poleg KGZS-Zavod Nova Gorica povabil še Kmetijski inštitut Slovenije, Univerzo v Novi Gorici, KGZS Zavod LJ in še štiri kmetijska gospodarstva ter podjetje podjetje Malner d.o.o
Enoletni projekt je financiran s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije. V sklopu projekta smo v realnih pogojih preverili možnost izdelave novega produkta-sadnega (jabolčnega ) vina z uporabo drnulj. V sklopu razvojnega dela projekta smo se odločili za proizvodnjo sadnega vina na osnovi jabolčnega soka z dodatkom plodov drnulje, s postopkom maceracije drenovih jagod v jabolčnem soku. Center za raziskave vina Univerze v Novi Gorici je izvedel prototipe in njihovo testiranje. Ugotovili so, da dodajane drnulj izboljša antioksidativne lastnosti, kislost in trpkost pijače ter prispevali k njeni senzorični diferenciaciji. V praktičnem delu projekta smo pripravili navodila in smernice ter izvedli usposabljanje za partnerske kmetije. Praktično preizkušanje novega produkta na treh kmetijah je imelo pozitiven vpliv, saj so se naučili novih pristopov in priporočajo predelavo produkta. Ostali rezultati so dosegljivi v publikaciji na: http://sadjarstvo-pecar.si/wp-content/uploads/2024/12/DRES-publikacija_splet.pdf https://sadjarstvo-pecar.si/dres/