Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani – 29. september
datum: 30.09.2025
29. september - Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Letos obeležujemo šesti mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Z dnem želimo pozvati k razširitvi in okrepitvi prizadevanj deležnikov za zmanjšanje izgub in odpadne hrane kot ključnega elementa za zagotavljanje trajnostne prehranske prihodnosti za vse.
Ta dan naj nas spodbudi k razmisleku o naših navadah, da se odločimo za manj odpadne hrane.
Cilji do leta 2030 Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2015 sprejela cilje trajnostnega razvoja, med njimi je tudi cilj prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšati izgube hrane vzdolž proizvodne in dobavne verige, skupaj z izgubami po spravilu pridelka do leta 2030. Generalna skupščina Združenih narodov poziva države članice k zavezanosti doseganju cilja, zato je Svet Evropske unije leta 2016 sprejel sklepe o izgubah hrane in odpadni hrani. Zato EU predlaga zavezujoče cilje za vse države članice, in sicer zmanjšanje izgub: • za 10 % v proizvodnji in predelavi • za 30 % (na prebivalca) v trgovini na drobno, strežbi hrane in gospodinjstvih Podatki ■ Ocenjuje se, da je bilo leta 2021 po žetvi in preden je hrana dosegla prodajne police, na svetovni ravni izgubljenih 13 odstotkov hrane, kar ustreza 1,25 milijarde ton (FAO, 2023 ■ Ocenjuje se, da je bilo leta 2022 v gospodinjstvih, gostinskih storitvah in prodaji na drobno zavrženih 19 odstotkov hrane, kar ustreza 1,05 milijarde ton (UNEP, 2024). ■ Gospodinjstva predstavljajo 60 % svetovnih odpadne hrane (UNEP, 2024) ■ Leta 2023 je bilo približno 28,9 % svetovnega prebivalstva, tj. 2,33 milijarde ljudi, zmerno ali hudo neustrezno preskrbljenih s hrano (FAO idr., 2024). ■ Eden od enajstih ljudi na svetu se je leta 2023 soočal z lakoto (FAO idr., 2024). ■ Izguba hrane in odpadna hrana ustvarijo od 8 do 10 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov (IPCC, 2019).
Podatki za Slovenijo Po podatkih za Slovenijo, se je zavrglo leta 2024 168318 ton hrane kar je 2% več kot leto prej. Največ izgub nastane v gospodinjstvih, to predstavlja kar polovico vse odpadne hrane. Po podatkih vsak prebivalec Slovenije zavrže 79 kg hrane na leto. Tudi Slovenija je zavezana k izpolnjevanju ciljev za zmanjšanje izgub hrane. Več koristnih in uporabnih informacij najdete na spletni strani 'Naša super hrana'. Na spletu pa je na voljo tudi vodnik "Vključite se za IDAFLW 2025" ki sta ga pripravila FAO in UNEP.
Kako zmanjšati izgube? Začnimo v gospodinjstvih, saj je tu še veliko prostora za izboljšave. Svetuje se: premišljeno nakupovanje – nakupovalni seznam, bodite pozorni na datum uporabe na oznakah živil zlasti tistih, ki so hitro pokvarljiva, načrtovanje obrokov, ustvarjalna poraba ostankov, ustrezno shranjevanje hrane, kompostiranje odpadne hrane. V gostinstvu in turizmu se lahko zmanjša izgube z manjšimi porcijami, prodajanjem viška hrane, boljšim načrtovanjem nabave. V trgovinah lahko zmanjšamo izgube z ustreznim naročanjem živil, primernim skladiščenjem in spodbujanjem potrošnikov k nakupu sezonskih, lokalnih izdelkov. Zmanjšanje izgub v primarni pridelavi – kmetijstvo
Viri: https://www.nasasuperhrana.si/ Pripravila: Janja Kodrič mag. inž. hort. |