Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

V preizkušanju nove, tolerantne sorte sliv

datum: 03.08.2018

Sezona sliv se je v juliju že začela, plodovi pa nas bodo razveseljevali še vse do zgodnje jeseni. Z novejšimi sortami se je namreč ponudba raztegnila na skoraj dva meseca. V naših poskusnih nasadih si prizadevamo in iščemo sorto, ki bi lahko Domačo češpljo po kakovosti in uporabnosti plodov ter času zorenja ustrezno nadomestila.

Vodilna slivova sorta v slovenskih sadovnjakih je bila namreč stoletja dolgo Domača češplja. Primerna je za svežo porabo in vse oblike predelave; za marmelade, džeme, kompote, pripravo sladic, sušenje, žganjekuho. Plodovi so aromatični in okusni.

Žal je priljubljena sorta občutljiva na virus šarke, ki močno zmanjša ali povsem uniči pridelek sliv in s tem postavlja pod vprašaj gospodarnost pridelave. Vsekakor je manj primerna za območja, kjer je pritisk bolezni velik.

Sliva kot zelo prilagodljiva sadna vrsta uspeva v različnih okoljskih razmerah. Tradicionalna območja pridelave sliv so sicer Brkini z okolico, Idrijsko-cerkljansko območje, Postojnska in Pivška kotlina, slivova drevesa pa najdemo tudi drugod po Primorskem.

Več o slivi najdete pod panogo Sadjarstvo in oljkarstvo, kjer se lahko seznanite, katere sorte in podlage so najprimernejše za pridelavo v naših podnebnih in talnih razmerah.

 

drevesa-gross. (002)