Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo vinske trte

datum: 20.08.2018

Plodova vinska mušica (Drosophila suzukii)

V nekaterih vinogradih smo zasledili pojav kisle gnilobe grozdja, ki se razvije na poškodovanih grozdnih jagodah. Gnitje pospešuje tudi plodova vinska mušica, ki odlaga jajčeca v jagode. Zato pridelovalcem svetujemo, da za namene spremljanja vinske mušice v vinograde postavite privabilne pasti. Slednje lahko pripravite iz 0,5 l plastenk tako, da zavrtate večje število luknjic premera od 4 do 6 mm v zgornji del posode. Za boljšo učinkovitost vabe se priporoča, da del kjer so zavrtane luknjice obarvate rdeče. V plastenko vlijete 0,1 l privabilne raztopine, ki jo pripravite iz mešanice jabolčnega kisa in rdečega vina v razmerju 3:1. Kot privabilno raztopino lahko uporabite tudi zmes jabolčnega ali vinskega kisa. Mešanici nato dodate še čajno žličko sladkorja na liter raztopine ter nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode. Čistilno sredstvo zmanjša površinsko napetost tekočine in omogoči, da mušice lažje utonejo. Lovilne pasti obesite v območje grozdov.

Če se v prehranske pasti ulovi večje število odraslih plodove vinske mušice se lahko pozne sorte vinske trte škropi s sredstvi Biotip Floral v 0,16 % koncentraciji (karenca=3 dni) ali Laser 240 SC v odmerku 0,22 l/ha (karenca=14 dni).  

Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja! Bodite pozorni na karenco pripravkov!

Plodova vinska mušica meri v dolžino od 2 do 4 mm in je rumenorjave barve. Samci imajo na konicah kril črno pego, samice pa od ostalih vinskih mušic ločimo po obliki leglice, ki je sabljaste oblike. V primeru težav z določanjem plodove vinske mušice se lahko zglasite pri Službi za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.