Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo oljk

datum: 04.09.2018

Oljčna muha

V več oljčnikih na  območju Slovenske Istre in Goriških Brd  smo v zadnjih dneh na feromonskih vabah opazili povečano prisotnost oljčne muhe. Natančne podatki o ulovu muhe v oljčnikih lahko preverite na naslovu "Spremljanje ulova oljčne muhe".

Oljkarjem priporočamo, da v svojih oljčnikih redno preverjajo prisotnost oljčne muhe na feromonskih vabah ali rumenih lepljivih ploščah.

Za zmanjšanje populacije oljčne muhe, na območjih kjer se muha številčnejše pojavila (3 oziroma več muh/vabo na teden),  priporočamo ukrepanje z zastrupljeno vabo po delu krošnje, oziroma obnovitev ukrepanja z zastrupljeno vabo v primeru obilnejših padavin.

V ekološki pridelavi oljk lahko uporabimo pripravek GF 120 v odmerku 1-1,2 l/ha.

V sklopu integrirane pridelave lahko  uporabimo tudi hidroliziran protein Nutrel  v 1,5% koncentraciji, kateremu dodamo insekticid Perfekthion v odmerku 0,125 l/ha. V obeh variantah porabimo približno 30 l škropilne brozge/ha. Pripravek GF 120 lahko v sezoni lahko uporabimo 4x , Perfekthion pa le 1x.

Za zmanjšanje populacije oljčne muhe lahko v sklopu ekološke pridelave lahko uporabimo tudi sredstvo Naturalis na osnovi entomopatogene glive Bauveria bassiana v odmerku 2 l/ha. Dovoljenih je največ 5 tretiranj letno.

V sklopu integrirane pridelave lahko kot kontaktni insekticid proti odrasli muhi uporabimo tudi sredstva na osnovi deltametrina in sicer: Decis ali Decis 2,5 EC ali Gat decline 2,5 EC vse v odmerku 0,5 l/ha. Z omenjenimi sredstvi je dovoljeno ukrepati največ 2x na leto.

Uporabimo lahko tudi sredstvi na osnovi fosmeta Spada 200 EC  v odmerku 2,5 l/ha ali Imidan  50 WG v odmerku 1,5 kg/ha. Omenjeni sredstvi  lahko uporabimo 1x letno.

Bodite pozorni na karenco pripravkov! Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!