Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Zamejskim vinogradnikom predstavili koristne strokovne nasvete pred trgatvijo

datum: 07.09.2018

Na povabilo zamejske organizacije slovenskih kmetov, Kmečke zveze iz Trsta, smo na že tradicionalnem srečanju na Opčinah zamejskim slovenskim vinogradnikom in vinarjem nudili strokovne nasvete pred letošnjo trgatvijo za izboljšanje kakovosti vina.

Značilnosti letošnjega letnika, razvoja grozdja s poudarkom na dozorevanju grozdja in pripravah na trgatev je predstavila specialistka za vinogradništvo Majda Brdnik. Specialistka za vinarstvo Tamara Rusjan pa je v drugem delu srečanja svetovala o predelavi grozdja, negi mošta in sledenju alkoholnega vrenja in biološkega razkisa. Opozorila je tudi na napake, ki se dogajajo pri predelavi. Natančno je obrazložila analitične parametre v grozdju – moštu, kot so sladkor, kisline YAN in pH. Po predavanju so sledila še vprašanja in razgovor z vinarji s tržaškega Krasa.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica namreč že dolgoletno sodeluje s to zamejsko organizacijo slovenskih kmetov na različnih področjih, predvsem pa pri izobraževanju slovenskih kmetov v Italiji. Večkrat se tudi predstavniki Kmečke zveze udeležijo dogodkov, ki jih organiziramo na obmejnem območju.

 

Predavanje za zamejske kmete na povabilo Kmečke zveze.PNG2

Predavanje za zamejske kmete na povabilo Kmečke zveze.PNG22