Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo koščičarjev

datum: 19.12.2018

Bakterijske in glivične bolezni lesa; preventivni ukrepi za omejevanje bolezni koščičarjev

Za škropljenje nasadov koščičarjev lahko uporabite najvišji dovoljeni odmerek registriranega bakrenega pripravka. Sredstva na osnovi bakra delujejo proti bakterijskim in glivičnim boleznim lesa ter pripomorejo k manjšemu pojavu nekaterih drugih gliv.

Škropite v suhem in toplem vremenu! Pred uporabo sredstva podrobno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila o varovanju okolja!

 

Ukrepi za zmanjšanje pojava bolezni v nasadih koščičarjev, ki jih izvajamo v času mirovanja rastlin:

  • Zimsko rez izvajajte samo v suhem vremenu! Med rezjo škarje in žage razkužite z etanolom (70 %) ali drugim primernim razkužilom. Veje, ki kažejo znake bakterijskih okužb (rane, smolika) po rezi odstranimo iz nasada in sežgemo. Večje rane premažemo s cepilno pasto.

  • Za zmanjšanje pojava monilij odstranimo sadne mumije iz dreves, jih odnesemo iz nasada ter uničimo.

  • Iz nasada odstranimo drevesa, ki so med sezono kazala znake okužbe z leptonekrozo koščičarjev (ESFY). Znaki bolezni so: bledenje in močno zvijanje listov navzgor; naknadna rast poganjkov v septembru ali pozneje, včasih tudi cvetenje; predčasno odganjanje posameznih delov krošnje že pozimi         

  • Beljenje debel in debelejših vej marelic z apnenim beležem. Na ta način zavarujemo rastline pred zgodnjim odganjanjem in pozebo, ki je najpogostejši vzrok za nenadno odmiranje dreves ali kap marelic.