Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica jača ekipo v Slovenski Istri

datum: 02.07.2021

V ponedeljek, 28. junija, je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica v Kopru simbolično slavnostno predal namenu novo pisarno Oddelka za varstvo rastlin. Tako poleg svetovanja na različnih področjih jačamo tudi podporo kmetom pri vsakodnevni zaščiti kmetijskih kultur in pridelka.

Novo pisarno, za katero je dodatna sredstva primaknilo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sta simbolično odprla direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Branimir Radikon in vodja Oddelka za varstvo rastlin dr. Ivan Žežlina. Direktor je ob tem poudaril, da je varstvo rastlin v Slovenski Istri pred pomembnimi izzivi: »Tukaj je močno prisotno oljkarstvo, vinogradništvo, intenzivno se razvija tudi zelenjadarstvo. Pojavljajo se novi škodljivci in bolezni, po drugi strani pa so smernice nove evropske kmetijske politike zmanjševanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev in povečevanje skrbi za naravi prijazne prijeme. Poudarek bo v prihodnje predvsem na preventivi in izobraževanju, tako bo tudi naloga našega zavoda nuditi kmetom čim bolj kakovostno in strokovno podporo.«

Novi prostori so nameščeni v poslovni stavbi Kmetijske zadruge Agraria Koper ob ulici 15. maja v Kopru. Zavod že vrsto let odlično sodeluje s Kmetijsko zadrugo Agrario Koper, ponedeljkova pridobitev pa novogoriško-koprsko navezo še bolj utrjuje.

Ravno tako zavod z roko v roki deluje z Društvom oljkarjev Slovenske Istre in podjetjem Vinakoper. »Za uspešno svetovanje je potrebno biti v tesnem stiku s terenom in kmetovalci, le tako lahko kreiramo uspešne potrebne aktivnosti. Intenzivno je potrebno namreč reševati tako tehnična vprašanja kot varstvo rastlin. Zato nam je v zadovoljstvo, da je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odobrila dve novi zaposlitvi na obalnem področju. Tako je tudi v koprski pisarni sedaj na voljo dovolj velika ekipa dobrih strokovnjakov,« še poudarja Radikon.

Foto: Branko Carlevaris