Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Strokovno srečanje: sadjarstvo v prihodnosti s poudarkom na robotizaciji in avtonomnosti

datum: 06.09.2021

Zaposleni s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki delujemo na področju sadjarstva, smo se udeležili strokovnega srečanja na temo sadjarstva v prihodnosti s poudarkom na robotizaciji in avtonomnosti. Srečanje je potekalo v poskusnem sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije v Brdu pri Lukovici. Predstavljena je bila novodobna kmetijska mehanizacija, ki se uvaja v panogo sadjarstva.

Ogledali smo si delovanje avtonomnega robota za sadjarstvo in vinogradništvo, ki je bil skonstruiran v Sloveniji v podjetju Slopehelper.  Gre za robota, na katerega je moč priključiti različna orodja za obdelavo sadovnjakov in vinogradov (mulčar, pršilnik, obiralec, …) in je voden preko daljinskega upravljanja.
Demonstrirana je bila uporaba brezpilotnega letalnika (drona) za monitoring krvave uši (Eriosoma lanigerium) v sadovnjakih in možnosti ostalih uporab za spremljanje bolezni in škodljivcev, stresnih stanj,…
Predstavljeni so bili novodobni traktorji z GPS upravljanjem in specialni traktorski priključki za sodobno ekološko sadjarstvo in vinogradništvo.