Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo hrušk in jablan

datum: 29.04.2022

Škrlup, jablanova pepelovka, jabolčna grizlica

Napotki za varstvo sadnega drevja z dne 29. april 2022

Hruške in jablane:

V večjem delu Primorske so hruške že odcvetele (BBCH 69). Zgodnje sorte hrušk so v fenofazi odpadanja plodičev po cvetenju (BBCH 71);  plodiči že dosegajo debelino 10 mm. Najbolj zgodnje sorte jablan so že odcvetele, večina sort pa je v fazi odcvetanja (BBCH 67-69). V Brkinih in na Tolminskem so jablane še v fazi polnega cvetenja (BBCH 64-65).

V zadnjem tednu je na Primorskem padlo od 22 do 72 mm padavin.  Najmanj padavin smo zabeležili v Brkinih (22 mm), največ v Posočju (72 mm). Ob padavinah so bili na celotnem območju Primorske dvakrat izpolnjeni pogoji za okužbe s škrlupom. 22. aprila so bili izpolnjeni pogoji za močno okužbo, 27. aprila pa pogoji za blago okužbo. Ob padavinah je prišlo do močnega izbruha askospor, na objektnih stekelcih smo ulovili zelo veliko število spor jablanovega škrlupa.

Nevarnost za okužbe s škrlupom je v tem obdobju zelo velika, zato priporočamo, da nasade pred napovedanimi padavinami ponovno preventivno poškropite s kontaktnimi fungicidi na osnovi metirama (Polyram DF) ali ditianona (Delan pro, Alcoban).  V nasadih jablan, ki še cvetijo lahko uporabite tudi anilinopirimidinske pripravke (Chorus, Mytos, Pyrus, Scala, Biatlon, Faban…). Vsem naštetim pripravkom, razen pripravku Faban, je potrebno dodati kontaktni fungicid. V primeru večje količine padavin oz. dolgotrajne omočenosti listja, svetujemo, da takoj, ko vremenske razmere dopuščajo, opravite škropljenje s kombinacijo kontaktnega fungicida na osnovi ditianona (Delan Pro, Alcoban) in  sistemičnega fungicida na osnovi  difenokonazola (Score, Difcor, Duaxo koncentrat..).

 

Sredstvo

Aktivna snov

Odmerek, konc.

Polyram DF

metiram

2,0 kg/ha

Delan pro

ditianon + kalijevi fosfonati

2,5 L/ha

Alcoban

ditianon

0,75 kg/ha

Chorus 50 WG

ciprodinil

0,45 kg/ha

Pyrus 400 SC

pirimetanil

1 L/ha

Mythos

pirimetanil

1,5 L/ha

Scala

pirimetanil

1,125 L/ha

Batalion 450 SC

pirimetanil

0,7 -1 L/ha

Pyramid

pirimetanil

1,125 L/ha

Faban

ditianon + pirimetanil

1,2 L/ha

Score 250 EC

difenokonazol

0,2 L/ha

Difcor 250 EC

difenokonazol

0,2 L/ha

Mavita 250 EC

difenokonazol

0,2 L/ha

Duaxo koncentrat 

difenokonazol

1,1 L na višinski meter krošnje/ha ( Max. 3,3 /ha)

 

Jablanova pepelovka (Podosphaera leucotricha)

V nasadih, kjer imate težave z jablanovo pepelovko lahko uporabite naslednje pripravke: Luna experience v odmerku 0,75 L/ha, Luna Care v odmerku 1kg/m krošnje (maks. 3,0 kg/ha),  Stroby WG v odmerku 0,2 kg/ha, Zato 50 WG v odmerku 0,10-0,15 kg/ha, Zato plus v odmerku 2,5 kg/ha, Tercel v odmerku 2,5 kg/ha ali pripravek Sercadis v odmerku 0,25 kg/ha ali Sercadis plus v odmerku 0,72 L/ha. V ostalih nasadih, kjer prevladujejo na pepelovko občutljive sorte (Idared, Jonagold,..) priporočamo, da škropilni brozgi dodate sredstva na osnovi močljivega žvepla (Cosan, Kumulus DF, Microthiol specilal, Pepelin, Thiovit jet, Vindex 80 WG, Microthiol disperss, Vertipin, Pol-Sulphur 800 SC  ali  Symbiotica Fito) v odmerku 3 - 5 kg/ha. Pred škropljenjem je potrebno porezati plesnive poganjke in jih odstraniti iz nasada.

Jabolčna grizlica (Hoplocampa testudinea) in listne uši

Takoj po cvetenju je čas za zatiranje jabolčne grizlice. Prag škodljivosti je presežen, če se v obdobju cvetenja na belo lepljivo ploščo ujame več kot 30 osic. V primeru, da v nasadu ugotovite presežen prag škodljivosti, lahko zoper jabolčno grizlico uporabite pripravek Mospilan 20 SG v 0,04 % konc. ali pripravek Neemazal T/S v odmerku 1,5 L na meter višine krošnje;  največji dovoljen odmerek je 4,5 L/ha. Oba pripravka delujeta tudi na listne uši. Za zatiranje listnih uši lahko po cvetenju uporabite tudi pripravka na osnovi aktivne snovi flonikamid Teppeki ali Afinto v odmerku 0,14 kg/ha.

Pri uporabi čebelam nevarnih sredstev, je potrebno odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja.

Pripravila: Mojca Rot

Žalni cvetožer - Oxythyrea funesta