Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Tradicionalni posvet Trte in vino – zakladi Primorske

datum: 02.06.2022

Tradicionalni posvet Trte in vino – zakladi Primorske, ki ga že vrsto let organiziramo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, smo letos pripravili v okviru projekta Acquavitis – Inovativne rešitve za učinkovito rabo vode v čezmejnem vinogradništvu. Odvijal se je 31. maja v popoldanskih urah v Hotelu Perla v Novi Gorici.

Prve pozdravne besede je izrekel direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Branimir Radikon, pozdravna nagovora sta imela tudi  predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič in predstavnik Kmečke zveze iz Trsta Erik Masten.

Posvet smo nadaljevali s predstavitvijo štirih referatov.

Klemen Lisjak je raziskovalec na Kmetijskem inštitutu Slovenije in koordinator projekta. Predstavil je projekt ACQUVITIS, ki se izvaja v okviru čezmejnega programa sodelovanja INTERREG Italija - Slovenija. Dve in pol letni projekt, katerega cilj je izboljšanje trajnostnega kmetijstva preko boljšega upravljanja z vodnimi viri, vključuje 6 partnerjev, koordinira pa ga Kmetijski inštitut Slovenije.
Koordinator projekta je predstavil tudi dvojezično interaktivno platformo Acquavitis, s pomočjo katere lahko vinogradniki in vinarji ugotavljajo, ali se v vinogradih pojavlja sušni stres. Tako omenjena platforma kot ostale ugotovitve v okviru projekta so na voljo na povezavi www.acquavitis.eu.

Mojca Mavrič Štrukelj je specialistka za vinogradništvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica. Predstavila je spremljanje vodnega stresa v Vipavski dolini in na Krasu. Potrebe vinske trte in drugih pridelkov po vodi se običajno ocenjujejo z izračunom vodne bilance, ki upošteva vnos vode (deževnica, namakanje, prispevek podtalnice) in izgubo (evapotranspiracija, površinski odtok in globoka perkolacija).

Paolo Sivilotti je profesor na Oddelku za kmetijsko-živilsko, okoljsko in živalsko znanost Univerze v Vidmu. Podnebne spremembe, ki se pojavljajo v zadnjih desetletjih, kažejo na izjemno okrepitev meteoroloških pojavov, pri katerih se izredno intenzivna nevihtna obdobja prepletajo z obdobji, v katerih so rastline izpostavljene tudi zelo močnemu vodnemu stresu. Kratkotrajna ozelenitev tal (t.i. zeleno gnojenje) pomaga pri upravljanju vinograda, tako da izboljšuje kemijske, fizikalne in biološke lastnosti tal in povečuje biotsko raznovrstnost.

Alen Mangafić je raziskovalec s specializacijo na področju prostorskega načrtovanja na Geodetskem inštitutu Slovenije. Predstavil je uporabo satelitskih posnetkov, ki so nam v pomoč pri interpretaciji podatkov o vodnem stresu v vinogradih ter vodnem stanju v tleh in rastlinah.

Po končanih predavanjih je sledila vodena degustacija vin pridelanih v vinogradih, kjer smo izvajali meritve vodnega stresa. Skozi degustacijo nas je popeljala vodja Agroživilskega laboratorija Tamara Rusjan.

Na prosti pokušini vin, ki je sledila, pa smo lahko degustirali vina sto petdesetih primorskih vinarjev, ki so nam ponudili preko dvesto vin. 

Veseli nas, da je bil posvet tudi letos dobro obiskan, saj se ga je udeležilo preko sto petdeset vinarjev, strokovnjakov, novinarjev in drugih ljubitelj primorskih vin.


Zapisala:

Mojca Mavrič Štrukelj, svetovalka specialistka za vinogradništvo