Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Ekološko kmetovanje - Novosti iz Uredbe sveta (EU) št.2018/848

datum: 02.09.2022

V Evropski uniji je že skoraj 20 let ekološko kmetijstvo urejeno s skupno evropsko zakonodajo. V začetku leta 2021 je stopila v veljavo posodobljena zakonodaja, ki generalno ne prinaša velikih sprememb, kljub temu pa vpeljuje določene novosti, katere morajo ekološki kmetje obvezno poznati in jih tudi upoštevati.

Pri rastlinski pridelavi je poudarjeno, da se rastline pridelujejo v živi prsti, v stiku s podtaljem in kamninsko podlago. Izjema so sadike in zelišča ter okrasne rastline v lončkih, namenjene direktno potrošniku in seveda rastline, ki naravno rastejo v vodi. Pri rastlinskem razmnoževalnem materialu se vpeljuje nov pojem »ekološki heterogeni material«, ki je opredeljen kot skupina rastlin znotraj ene botanične razvrstitve, ki kažejo skupne fenotipske značilnosti, ga istočasno zaznamuje visoka stopnja genske in fenotipske raznovrstnosti, ni sorta, ni mešanica sort in je bil pridelan v skladu z opredeljeno zakonodajo ter se ga bo lahko uporabljalo pri setvi rastlin in tržilo za te potrebe.

Še vedno ostaja možnost delne preusmeritve v ekološko kmetovanje, kjer ostaja zahteva po jasni ločenosti med pridelovalnimi enotami, vodi se tudi ločene evidence delovnih opravil, dokupov repromateriala, skladiščenja in podobno.

Pri vzreji čebel bo letno dovoljeno vključiti višji delež rojev in čebeljih matic neekološkega izvora (20 %) v ekološko vzrejo. Širi se tudi območje kjer je dovoljeno ekološko čebelarjenje.

Pravila reje živali:

V novi zakonodaji je dodatno določeno, da so v primeru celo letne paše živali, obvezna zatočišča za živali, ki jih varujejo pred ekstremnimi vremenskimi pojavi. Posebej je izpostavljena tudi zahteva, da ekološka živinoreja v ogradi na zelo vlažnih ali močvirnih tleh ni dovoljena

Določeno je najkrajše obdobje za hranjenje živali, ki še sesajo, po možnosti z materinim mlekom:

  • 90 dni po rojstvu za govedo in enoprste kopitarje
  • 45 dni po rojstvu za ovce in koze

Krma iz obdobja preusmeritve:

  • v povprečju do 25 % količine krme lahko vsebuje krmo iz drugega leta preusmeritve. Ta delež se lahko poveča na 100 %, kadar ta krma iz obdobja preusmeritve prihaja z gospodarstva, kjer se zadržuje živina, in
  • do 20 % skupne povprečne količine krme za živino lahko izvira s paše ali je pridobljene s trajnih pašnikov ali zemljišč s trajnimi krmnimi rastlinami ali beljakovinskimi rastlinami, posejanimi v okviru ekološkega upravljanja v prvem letu preusmeritve, če so te površine del samega gospodarstva.

Uporaba neekološke beljakovinske krme za prašiče in perutnino:

  • potrebno pridobiti dovoljenje MKGP
  • izjema se lahko uporablja samo do 31. decembra 2025, njena uporaba pa je omejena le na pujske do 35 kg in mlado perutnino in sicer  v 5 % deležu glede na suho snov v obroku na podlagi odobritve ter pod naslednjimi pogoji:

- ekološke beljakovinske krme ni na voljo v zadostni količini v ekološki obliki;
- krma se proizvaja ali pripravlja brez uporabe kemičnih topil;

V primeru koriščenja izjeme dokupa neekoloških živali, mora dokup neekoloških živali odobriti pristojni organ (MKGP). Na spletni strani MKGP bo vzpostavljena evidenca razpoložljivosti ekoloških živali. Kadar bo iz evidence razpoložljivosti ekoloških živali razvidno, da kvalitativne ali količinske potrebe kmeta glede ekološko vzrejenih živali niso izpolnjene, lahko pristojni organi z odstopanjem od zahtev odobrijo vključitev neekološko vzrejenih živali v ekološko pridelovalno enoto, pri čemer se upoštevajo določeni pogoji (starost, število..) Pristojni organ (MKGP) lahko odobri nakup neekoloških živali do naslednje starosti:

  • Ko se čreda ali jata sestavlja prvič, se lahko neekološko vzrejeni mladiči vključijo za namene razmnoževanja. Takoj, ko nehajo sesati, oziroma po odstavitvi se redijo v skladu s pravili ekološke pridelave. Poleg tega se na dan, ko se navedene živali vključijo v čredo ali jato, uporabljajo naslednje omejitve:

- govedo, enoprsti kopitarji in živali z rogovjem morajo biti stari manj kakor šest mesecev;
- ovce in koze morajo biti stare manj kakor 60 dni;
- prašiči morajo tehtati manj kakor 35 kg;
- kunci morajo biti stari manj kakor tri mesece.
- Za samice živali veljajo še dodatne omejitve starosti in števila živali, za katero se lahko pridobi dovoljenje: Dovoljenje se lahko pridobi za samice, ki še niso kotile, oz. v primeru potrebe po dokupu neekološke avtohtone pasme živali, se lahko odobri dokup tudi samic, ki so že kotile. Za kmetije, ki redijo do 10 živali se lahko dovoli dokup samo ene samice določene živali. Za kmetijska gospodarstva z več kot 10 živalmi se lahko dovoli dokup 10 % samic živali glede na število živali na KMG.

  • Ko se čreda ali jata obnavlja, se lahko za namene razmnoževanja vključijo neekološko vzrejeni odrasli samci in samice, ki še niso kotile. Nato se redijo v skladu s pravili ekološke pridelave. Poleg tega za število samic živali veljajo naslednje letne omejitve:

- do največ 10 % odraslih enoprstih kopitarjev ali goveda in 20 % odraslih prašičev, ovc, koz, kuncev ali živali z rogovjem;
- za enote, v katerih je največ 10 enoprstih kopitarjev, živali z rogovjem, goved ali kuncev ali največ pet prašičev, ovc ali koz, je vsako takšno obnavljanje omejeno na največ eno žival na leto. Za kmetije nad 10 živali se lahko dokup samic živali poveča na 40%, če je izpolnjen kateri od naslednjih pogojev:
- na kmetijskem gospodarstvu se izvaja obsežna širitev reje;
- ena pasma je bila zamenjana z drugo;
- začela se je nova živinorejska specializacija. Za vse dokupljene živali je potrebno upoštevati preusmeritveno obdobje, preden se lahko živali tržijo kot ekološke.
 

Kmet bo torej pred nakupom živali preveril ponudbo na trgu z ekološkimi živalmi in le v primeru pomanjkanja ponudbe bo lahko pristojni organ odobril dokup živali iz neekološke reje. Obvezna je torej vloga na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na obrazcu »Nakup neekološko vzrejenih živali« (Obrazec 2_nakup živali),

V govedoreji je še vedno opredeljena izjema glede vezane reje živali, ki je pod določenimi že znanimi pogoji dovoljena na manjših kmetijskih gospodarstvih. Na novo je opredeljeno največje število živali, ki se smatra kot kmetijsko gospodarstvo, kjer je še lahko vzpostavljena vezana reja in to je 50 živali, brez upoštevanja mladičev. Izvajalci, ki imajo vezano rejo odobreno s strani pristojnega organa (MKGP) jim odločba ostaja v veljavi in je ni potrebno obnoviti. V kolikor je vezana reja na novo ali za izjemo še ni pridobljene odločbe (prva prijava…) je potrebna pridobitev dovoljenja.

V pravila so po novem zajeti tudi ekološka reja divjadi v oborah in reja kuncev z zapisanimi pogoji reje (namestitveni pogoji, krmljenje in drugo).

Pri reji perutnine je na novo opredeljena veranda, ki je dodaten pokrit prostor med notranjimi in zunanjimi površinami.

Pristojni organ (MKGP) lahko z odstopanjem od pravil dovoli dokup neekološko vzrejene perutnine, če so mlade kokoši za prirejo jajc in perutnina za prirejo mesa mlajše od treh dni. Iz njih pridobljeni proizvodi se lahko štejejo za ekološke, le če je bilo upoštevano obdobje preusmeritve:

- 10 tednov za perutnino za prirejo mesa, ki se uhlevi pred starostjo treh dni, razen za pekinške race;
- 7 tednov za pekinške race, ki se uhlevijo pred starostjo treh dni;
- 6 tednov v primeru perutnine za prirejo jajc, ki se uhlevi pred starostjo treh dni;

Za perutnino je določena preusmeritev, samo v primeru dokupa živali mlajših od treh dni. Če dokupite starejše živali dovoljenja ne morete pridobiti in takšne živali nikoli ne morejo pridobiti statusa ekološki.  

 

Tudi v prihodnje obstaja možnost skupinskega certificiranja (zmanjšanje stroškov kontrole). Skupinsko certificiranje je namenjeno skupinam izvajalcev, ki imajo skupno trženje. Če ste certificirani kot skupina s tem niste opravičeni do individualnega certifikata, ki bi vam omogočal trženje ekoloških proizvodov na vaše ime, zato se morate v tem primeru certificirati individualno. Skupina je sestavljena le iz članov, katerih dejavnosti pridelave ali morebitne dodatne dejavnosti se izvajajo geografsko blizu druga drugi v isti državi članici, imeti mora pravno osebo, sedež v državi članici in je sestavljena le iz članov, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

(i) s posameznimi stroški certificiranja, ki presegajo 2 % prometa posameznega člana ali standardnega obsega ekološke pridelave, in z letnim prometom iz ekološke pridelave, ki ne presega 25 000 EUR, ali s standardnim obsegom ekološke pridelave, ki ne presega 15 000 EUR na leto, ali

(ii) ki imajo vsak gospodarstva v izmeri največ:

  • — pet hektarjev ali
  • — 0,5 hektarja v primeru rastlinjakov ali
  • — 15 hektarjev, izključno v primeru trajnega travinja.

 

Več informacij lahko dobite pri vašem kmetijskem svetovalcu ali pri svetovalcu specialistu za ekološko živinorejo (GSM: 041/772 656, mail: bogdan.crv@go.kgzs.si) ali na spletnih straneh MKGP in kontrolnih organizacij.

Priponka: Obrazec_2_nakup_zivali_2022