Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Ekološko sadno peneče vino iz jabolk in malin kot nov produkt pilotnega projekta

datum: 03.10.2022

Pilotni projekt ESPeViJiM je triletni pilotni partnerski projekt dveh svetovalnih inštitucij in dveh kmetijskih gospodarstev, ki jih vodita mlada kmeta. Projekt vodi Sadjarska kmetija Pečar, v partnerstvu pa sodeluje še Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Ekološka kmetija Slavec ter TRS d.o.o.

Projekt je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz proračuna Republike Slovenije. Program razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 izvaja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Projekt je del podukrepa Razvoja novih proizvodnih praks, procesov in tehnologij (PRP - Program Razvoja Podeželja).


 

prva-stran-priročnik ESPeViJiMCilj projekta je razvoj ekološkega sadnega penečega vina iz jabolk in malin ter s tem spodbujanje vlaganj v ekološko kmetijstvo, predelavo, razvoj in trženje kmetijskih proizvodov. S projektom bi radi povečali izkoristek sadja (druge kvalitete) in tržnega potenciala kmetijskih gospodarstev. Predelava sadja v produkte višje dodane vrednosti, ki imajo daljši rok uporabe, poskrbi tudi za lajšanje morebitnega izpada letnega pridelka zaradi podnebnih sprememb. Poudarek projekta je tudi na prenosu znanja v prakso in razširjanju rezultatov projekta.

Kot rezultat je tako nastal nov produkt pri dveh kmetijskih gospodarstvih preko praktičnega preizkusa pilotnega projekta, v sklopu projekta so bili izvedeni razni preizkusi za nov produkt, opravljeno je bilo posvetovanje s sadjarji iz manj vinorodnih okolišev, narejena je bila analiza prenosa pridobljenega znanja v prakso in nastala je publikacija (Priročnik z rezultati projekta ESPeViJiM) z osnovnimi navodili, smernicami in dodatnim znanjem za pridelavo novega produkta, ki je javno dostopna in si jo lahko prenesete.