Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

2-dnevna delavnica rezi oljke, 3. in 4. 3. 2023

datum: 13.03.2023

Rez oljke zahteva, poleg obiranja, največ časa in je eden najzahtevnejših ukrepov v pridelavi oljk. Z rezjo vplivamo na zgodnejši vstop v rodnost, redno in dobro rodnost, zgodnejše in enakomernejše dozorevanje, lažje obiranje oljk ter hitrejšo rez v naslednji sezoni.

Brez pravilne rezi svetloba ne prodira v notranjost krošnje, zato v senčenem delu odpade listje in veje ogolijo in se sušijo. Rodnost se preseli v višje predele oljke in spodnji del ostane brez rodnega lesa in posledično brez plodov. Z dobro osvetlitvijo in zračnostjo krošnje pa zmanjšujemo tveganje okužbe z nekaterimi boleznimi in škodljivci (pavje oko, oljkova siva pegavost, oljkov rak, oljkov kapar).

Poznamo več vrst rezi: rez v mladostnem obdobju ali gojitveno rez, s katero mlada drevesa oblikujemo do končne velikosti; rez v obdobju rodnosti, s katero vzdržujemo ravnotežje med rastjo in rodnostjo; pomladitveno rez, ki jo izvajamo na starih in zapuščenih drevesih; ter rez po poškodbah npr. pozeba ali požar, s katero obnovimo drevesa. Zelo pomembna je tudi poletna rez, pri kateri odstranjujemo bohotivke, pri mladih drevesih pa lahko oblikujemo krošnje.

Na KGZ Nova Gorica smo v zadnjih letih opazili, da je v nasadih vedno več težav z rezjo oljke. Težave se pojavljajo pri vzdrževanju oblike krošnje,  veliko je tudi razočaranj pri pridelkih oljk.  Oljke so v spodnjih delih krošnje brez rodnega lesa, veliko je bohotivk zaradi položnih ogrodnih vej, ki se širijo v medvrstni prostor in ovirajo prehod traktorja. Zato smo se odločili, da v sodelovanju z Društvom oljkarjev Slovenske Istre, organiziramo 2-dnevno delavnico o rezi oljke. Predvidenih je bilo 45 udeležencev, vendar smo se zaradi velikega števila prijav odločili izvesti tri delavnice.

Tako smo prvi vikend v mesecu marcu izvedli prvo delavnico.

 

Teoretični del je potekal v petek 3. marca v sejni sobi KZ Agrarije Koper. V uvodu je mag. Urška Klančar (KGZS Zavod GO) predstavila nekaj konkretnih problemov nepravilne razi oljke s terena in povzela rezultate ankete o rezi oljk med oljkarji. Oljkarji v veliki večini, rez oljk izvajajo sami in za to porabijo v povprečju 15 -30 minut na drevo. Večina so samouki in se izobražujejo na raznih demonstracija, tečajih. V nadaljevanju je Janko Bočaj (član DOSI) predstavil značilnosti rasti ter osnove rezi oljke. Opisal je polikonično gojitveno obliko, katera zagotavlja dobro osvetlitev in je primerna za lege z močnejšimi vetrovi. Značilne so 3 do 4 ogrodne veje pod kotom 45˚, ki so proti vrhu skoraj pokončne.

Učenje teorije o rezi oljk v učilnici
Slika1:Učenje teorije o rezi oljk v učilnici

 

Praktični del je potekal na Beneši v oljčniku Aleksandra Jevnikarja. Oljčnik je bil posajen leta 1989 na sadilni razdalji 6 x 5 m. Prevladujeta sorti Leccino in Istrska belica. Udeleženci so bili razdeljeni v tri skupine. Vsaki skupini je gospod Bočaj prikazal rez oljke na sorti Istrska belica in Leccino. Začeli smo rezati v zgornjem delu krošnje in določili voditeljice ter odstranili močnejše hrbtne veje. Oljke so bile v spodnjem delu bolj slabo obraščene, zato se je razredčilo les v zgornjih etažah in spustilo svetlobo v spodnji del in notranjost. Odstranili smo starejše rodne veje, ki so bolj v senci in šibke rasti (izrojen les). Z rezjo nismo želeli pretiravati, da se vzdržuje ravnotežje med rastjo in rodnostjo.

Demonstracija rezi na sortah Istrska belica in Leccino_2.jpgDemonstracija rezi na sortah Istrska belica in Leccino_1.jpg
Slika 2 in 3: Demonstracija rezi na sortah Istrska belica in Leccino

 

Čakata nas še dve delavnici, upamo, da tudi tako uspešni!

 


Pripravili:

Teja Hladnik, svetovalka specialistka za oljkarstvo

Mag. Urška Klančar, svetovalka specialistka za oljkarstvo in vinogradništvo

Sara Spačal Dovžak, svetovalka specialistka za sadjarstvo

Vasja Juretič, vodja Oddelka za kmetijsko svetovanje