Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo hrušk in jablan

datum: 19.05.2023

Napotki za varstvo sadnega drevja z dne 19. maj 2023

Hruške in jablane:

Na Primorskem so hruške in jablane v fazi debeljenja plodov in sekundarnega odpadanja plodičev (BBCH 71 - 73).

Škrlup

Kljub manjši količini padavin v sredini tedna, so bili povsod na Primorskem izpolnjeni pogoji za lažje oz. srednje močne okužbe s škrlupom. Na objektnih stekelcih smo zabeležili manjše število askospor. Priporočamo, da nadaljujete s preventivnim pristopom obvladovanja škrlupa ter nasada pred napovedanimi padavinami ponovno poškropite s kontaktnimi fungicidi na osnovi metirama, kaptana ali ditianona. V obdobju nestabilnega vremena dajemo prednost pripravkom na osnovi ditianona oz. pripravkom kot so: Delan 700 WG, Alcoban in Delan Pro, ki imajo daljše kurativno delovanje.

V primeru obilnih in dolgotrajnih padavin, ki povzročijo izpiranje škropilne obloge ter omočenost listja več kor 96 ur, v nasadih  hrušk in jablan svetujemo uporabo sistemičnih (IBE) fungicidov v kombinaciji s kontaktnimi fungicidi. Škropljenje opravite takoj ko preneha deževati oz. ko razmere to dopuščajo.

Fungicidi za zatiranje škrlupa:

Sredstvo

Aktivna snov

Odmerek, konc.

Delan pro

ditianon + kalijevi fosfonati

2,5 L/ha

Alcoban

ditianon

0,75 kg/ha

Captan 80 WG

kaptan

2,0 kg/ha

Merpan 80 WDG

kaptan

1,88 kg/ha

Orthocide 80 WDG

kaptan

2,0 kg/ha

Scab 80 WG

kaptan

1,9 kg/ha

Scab 480 SC

kaptan

3,13 L/ha

Merplus

kaptan + kalijevi fosfonati

2,0 L/ha

Polyram DF

metiram

2,0 kg/ha

Luna experience

fluopiram

0,75 L/ha

Luna care

fluopiram + fosetil-Al

max. 3,0 kg/ha

Sercadis

fluksapiroksad

0,25 - 0,3 l/ha  

Sercadis plus

difenokonazol + fluksapiroksad

1,2 L/ha (oz. 0,7 L/10.000 m² listne površine)

Sistemični (IBE) fungicidi

Score 250 EC

difenkonazol

0,2 L/ha

Difcor 250 EC

difenkonazol

0,2 L/ha

 

difenkonazol

 

Revyona

mefentriflukonazol

1,3 L/10.000 m2 tretirane površine listne stene, pri čemer je največji dovoljeni odmerek 2 L/ha

         

Jablanova pepelovka (Podosphaera leucotricha)

V nasadih, kjer imate težave z jablanovo pepelovko lahko uporabite naslednje pripravke: Luna experience v odmerku 0,75 L/ha, Luna Care v odmerku 1kg/m višine krošnje (maks. 3,0 kg/ha),  Stroby WG v odmerku 0,2 kg/ha, Zato 50 WG v odmerku 0,10-0,15 kg/ha, Tercel v odmerku 2,5 kg/ha, Sercadis v odmerku 0,25 kg/ha ali Sercadis plus v odmerku 0,72 L/ha ali pripravek  Revyona v odmerku 1,3 L/10.000 m2 tretirane površine listne stene, pri čemer je največji dovoljeni odmerek 2 L/ha. V ostalih nasadih, kjer prevladujejo na pepelovko občutljive sorte (Idared, Jonagold,..) priporočamo, da škropilni brozgi dodate sredstva na osnovi močljivega žvepla (Cosan, Kumulus DF, Microthiol specilal, Pepelin, Thiovit jet, Vindex 80 WG, Microthiol disperss, Vertipin, Pol-Sulphur 800 SC  ali  Symbiotica Fito) v odmerku 3 kg/ha. Pred škropljenjem je potrebno porezati plesnive poganjke in jih odstraniti iz nasada.

Navadna hruševa bolšica (Cacopsylla pyri)

V nasadih hrušk se pojavljajo ličinke hruševe bolšice. Škropljenje je potrebno opraviti, če na 100 pregledanih poganjkov, opazimo 15 poganjkov napadenih z mladimi ličinkami (nimfami I. in II. stadija). Pri zatiranju hruševe bolšice v tem obdobju dajemo prednost pripravkom Movento 100 SC v odmerku 1,9 L/ha, Delegate 250 WG v odmerku 0,3 kg/ha in Harpun v odmerku 1 L/ha. Naštetim pripravkom je zaradi boljše oprijemljivosti priporočljivo dodati sredstva na osnovi rastlinskih ali mineralnih olj v 0,25 % koncentraciji.

Za zatiranje hruševe bolšice so registrirani tudi pripravki Mospilan v 0,05 % konc., Karate zeon 5 CS v 0,018 % konc. ter pripravek Naturalis v odmerku 2L/ha.

Jabolčni zavijač (Cydia pomonella)

Deževno in hladno vreme je oviralo razvoj jabolčnega zavijača. V zadnjih dneh se zaradi otoplitve ulovi zopet povečujejo, izpolnjeni so tudi temperaturni pogoji za odlaganje jajčec. Zdaj je primeren čas za uporabo pripravka Harpun v odmerku 1L/ha, ki deluje na jajčeca (ovicidno), od sredine prihodnjega tedna naprej pa bo optimalen  čas za uporabo pripravkov na osnovi aktivne snovi klorantraniliprol, kot sta  Coragen ali Voliam v odmerku 0,27 L/ha.

Pri uporabi čebelam nevarnih sredstev, je potrebno odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja.

Pripravila: Mojca Rot

Jabolčni zavijač