SPREMLJANJE DOZOREVANJA JABOLK
datum: 21.08.2025
V ponedeljek 18.8.2025 smo nadaljevali s spremljanjem dozorevanja jabolk sort Gala, Elstar in drugih sort. Objavljamo rezultate analiz testiranja zrelosti jabolk in oceno obiralnega okna po regijah v Sloveniji.
GALA
OPOMBE: Rezultati prvih analiz zrelosti plodov kažejo, da je trdota plodov v primerjavi s prejšnjimi leti v tem obdobju nekoliko višja, kar je za skladiščno spodobnost dobro. Prikazane priporočene vrednosti obiralnih oken se nanašajo na analizirane vzorce, vendar na posameznih lokacijah lahko prihaja do razlik (specifika nasada), kar naj sadjarji upoštevajo. Obarvanost plodov pri sorti Gala je v tem obdobju že zelo dobra, kar je posledica okolijskih dejavnikov te sezone, vendar je treba upoštevati, da barva ni pokazatelj zrelosti plodov in ni primeren napovednik časa obiranja.
Trdote so pri vseh sortah visoke z izjemo Elstarja. Rdeča barva letos ni merilo za zrelost. Kjer so se pojavile razpoke (Gala) taki plodovi niso primerni za skladiščenje. Če so plodovi steklasti, se priporoča uporabo pravila 14-14 kar pomeni 14 dnevno držanje plodov pri 10 – 14 °C šele nato skladiščenje pri priporočenih pogojih za sorto.
Nekateri sadjarji poročajo tudi o manjši debelini plodov. Nevarnost, ki sledi iz tega naslova, je pretirano - nekontrolirano namakanje, ki lahko vodi do porušenja mineralne sestave plodov in s tem do izrazitega zmanjšanja njihove skladiščne sposobnosti.
METODE DELA: Preglednica je plod sodelovanja Javne službe kmetijskega svetovanja (JSKS) in Javne službe v sadjarstvu (JSsad). Vzorčenja jabolk na določenih lokacijah v Sloveniji opravijo svetovalci JSKS z različnih območnih enot KGZS, analiza plodov se opravi na Sadjarskem centru Maribor v Gačniku na aparatu Pimprenelle (https://www.setop.eu/en/product/pimprenelle, program JSsad), obiralno okno za posamezno sorto pa se določi v panelni diskusiji svetovalcev JSKS in predstavnikov JSsad. Panelni diskusiji se pridruži tudi strokovnjak z Oddelka za živilsko tehnologijo BF UL.
ELSTAR
OPOMBE: Rezultati prvih analiz zrelosti plodov kažejo, da je trdota plodov v primerjavi s prejšnjimi leti v tem obdobju nekoliko višja, kar je za skladiščno spodobnost dobro. Prikazane priporočene vrednosti obiralnih oken se nanašajo na analizirane vzorce, vendar na posameznih lokacijah lahko prihaja do razlik (specifika nasada), kar naj sadjarji upoštevajo. Obarvanost plodov pri nekaterih sortah je v tem obdobju že zelo dobra, kar je posledica okoljskih dejavnikov te sezone, vendar je treba upoštevati, da barva ni pokazatelj zrelosti plodov in ni primeren napovednik časa obiranja.
Trdote so pri vseh sortah visoke z izjemo Elstarja. Rdeča barva letos ni merilo za zrelost. Kjer so se pojavile razpoke (Gala) taki plodovi niso primerni za skladiščenje. Če so plodovi steklasti, se priporoča uporabo pravila 14-14 kar pomeni 14 dnevno držanje plodov pri 10 – 14 °C šele nato skladiščenje pri priporočenih pogojih za sorto.
Nekateri sadjarji poročajo tudi o manjši debelini plodov. Nevarnost, ki sledi iz tega naslova, je pretirano - nekontrolirano namakanje, ki lahko vodi do porušenja mineralne sestave plodov in s tem do izrazitega zmanjšanja njihove skladiščne sposobnosti.
METODE DELA: Preglednica je plod sodelovanja Javne službe kmetijskega svetovanja (JSKS) in Javne službe v sadjarstvu (JSsad). Vzorčenja jabolk na določenih lokacijah v Sloveniji opravijo svetovalci JSKS z različnih območnih enot KGZS, analiza plodov se opravi na Sadjarskem centru Maribor v Gačniku na aparatu Pimprenelle (https://www.setop.eu/en/product/pimprenelle, program JSsad), obiralno okno za posamezno sorto pa se določi v panelni diskusiji svetovalcev JSKS in predstavnikov JSsad. Panelni diskusiji se pridruži tudi strokovnjak z Oddelka za živilsko tehnologijo BF UL.
DRUGE SORTE
OPOMBE: Rezultati prvih analiz zrelosti plodov kažejo, da je trdota plodov v primerjavi s prejšnjimi leti v tem obdobju nekoliko višja, kar je za skladiščno spodobnost dobro. Prikazane priporočene vrednosti obiralnih oken se nanašajo na analizirane vzorce, vendar na posameznih lokacijah lahko prihaja do razlik (specifika nasada), kar naj sadjarji upoštevajo.
Viljamovka za predelavo v žganje: priporoča se obiranje pri Streifovem indeksu 0.1 ter škrobni vrednosti 8, nato pa 1 tedensko skladiščenje pri temperaturi 0°C, nakar damo plodove na sobno temperaturo dokler plodovi niso povsem rumene barve. Ta postopek omogoča najboljšo tvorbo arom, značilnih za viljamovko.
Nekateri sadjarji poročajo tudi o manjši debelini plodov. Nevarnost, ki sledi iz tega naslova, je pretirano - nekontrolirano namakanje, ki lahko vodi do porušenja mineralne sestave plodov in s tem do izrazitega zmanjšanja njihove skladiščne sposobnosti.
METODE DELA: Preglednica je plod sodelovanja Javne službe kmetijskega svetovanja (JSKS) in Javne službe v sadjarstvu (JSsad). Vzorčenja jabolk na določenih lokacijah v Sloveniji opravijo svetovalci JSKS z različnih območnih enot KGZS, analiza plodov se opravi na Sadjarskem centru Maribor v Gačniku na aparatu Pimprenelle (https://www.setop.eu/en/product/pimprenelle, program JSsad), obiralno okno za posamezno sorto pa se določi v panelni diskusiji svetovalcev JSKS in predstavnikov JSsad. Panelni diskusiji se pridruži tudi strokovnjak z Oddelka za živilsko tehnologijo BF UL.
Za dodatne informacije in nasvete smo vam na voljo sodelavci KGZ Nova Gorica.