V medijih
Kmetijska oddaja
Hudo je bilo, a ne tako kot ob lanski suši
15.9.2023
Vse večje suše, novi škodljivci in bolezni, klimatske spremembe,...
V POŽARU NA KRASU PO OCENI ZAVODA VELIKO ŠKODE TUDI NA KMETIJSKIH ZEMLJIŠČIH
petek; 22.7.2022
Pikolit in z njim gosposko vino se znova vračata na (celoten) Kras
16.4.2021
Rez oljk pogojuje vzgojna oblika
16. 4. 2021
\"Izpostavljenost je velika, nastane lahko precejšnja škoda\"
6.4.2021
\"Marelic zaradi pozebe ne bom več gojil. To je sadno drevje optimistov.\"
2.4.2021
Pivčeva pohvalila delo in prisluhnila izzivom
Namakanje so morali spet omejiti
60 let Kmetijsko gozdarskega zavoda in projekt Heritaste
Na Goriškem najden naravni sovražnik pelenolistne ambrozije
št. 2, 10.1.2018
Hrošč ambrozijev lepenec (Ophraella communa LeSage), ki izvira iz Severne Amerike, je naravni sovražnik pelenolistne ambrozije.
Pridelava sladkega janeža
št.2, 10.1.2018
Sladki janež (Foeniculum vulgare dulce) poznamo tudi pod imenom koromač. Spomladi ga nabiramo kot divjo rastlino in ga poimenujemo kar divji koromač. Njegove mlade listne poganjke uporabimo kot dodatek pri pripravi okusnih jedi.
Naše poslanstvo pred izzivi sodobnega kmetijstva
številka 89, letnik 22, Zima 2017
Razgovor z Branimirjem Radikonom, direktorjem KGZ Nova Gorica
številka 90, letnik 22, Pomlad 2018
S siri lažje do kruha
št. 107, 12. 5. 2018
Otvoritev prenovljenih prostorov Laboratorija za mleko s svetovalnico "Od mleka do sira" na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica
Novi škodljivec, nova nadloga tudi pri nas
št. 111, 17. 5. 2018
Kmetijstvu grozi nova nadloga. Marmorirane smrdljivke so se iz severne Italije razširile tudi na Primorsko.
Nadležna bakterija ogroža Primorsko
št. 115, 22.5.2018
Pri nas še niso odkrili nevarnega bakterijskega ožiga oljk, ki je napadel italijanske oljčnike.
Učinkovite rešitve še ni
št. 117, 24.5.2018
Kako se boriti prosti marmorirani smrdljivki, ki v Italiji povzroča veliko gospodarsko škodo?
Od mleka do sira
Letnik XII, št.23, 14.6.2018
Otvoritev prenovljenih prostorov laboratorija za mleko na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.
Od mleka do sira
3/2018, letnik 23
Strokovnjaki svetujejo zaščito rastlin
št. 156, 10.7.2018
Vremenske razmere ugodne za peronosporo - V Brdih v nedeljo toča. V nasadih sliv in češpelj opažajo povečan ulov metuljev češpljevega zavijača.
Kap mori primorske trte
št. 157, 11.7.2018
Kap vinske trte je letos posebej izrazita. Najhujši problem primorskega vinogradništva.
To je najhujši ekonomski problem vinogradništva
št. 158, 12.7.2018
Trte napada skupek gliv, ki povzročijo, da se posušijo. Učinkovitega ukrepa ni.
Primorski vinogradniki pričakujejo letnik desetletja
št. 39, 26.9.2018
Po Sloveniji se zaključuje trgatev letnika 2018. Kot odlično ocenjujejo letošnjo letino le v vseh štirih primorskih okoliših, v vinorodnih deželah Podravje in Posavje pa presežki grozdja povzročajo več preglavic kot zadovoljstva.
Bogata letina sadja spodbudila predelavo v sokove
št. 258, 9.11.2018
Kraški in brkinski sadjarji so se zelo razveselili prvega ocenjevanja sadnih sokov, saj bodo tako lahko izboljšali svoje postopke predelave sadja.
Zorenje kakija s pomočjo plina CO2
št.49, 5.12.2018
Kaki je po času zorenja, izgledu, okusu, vsebnosti vitaminov in mineralov, zdravilnosti in dostopnosti potrošniku izjemno zanimiva sadna vrsta.
Za dober liker potrebuješ dobro sadje, žganje in roko
št. 281, 6.12.2018
Med 60 vzorci likerjev in žganj pestra izbira okusov.
Pozna se, da so ocenjevanja tudi izobraževalnega namena. Kakovost se dviguje, kar dokazuje tudi to, da so vsi dobili priznanja.
Trgatev bo zgodnejša, letina pa obilnejša
št. 181, 8.8.2018
Meritve kažejo, da grozdje dozoreva prej kot lansko leto. Kaže, da bo letnik zelo dober.
Branimir Radikon, agronom