Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Institute of agriculture and forestry Nova Gorica
Mateja Kavčič Korenjak
vodja laboratorija za mleko
t: 05 335 12 29
m: 031 217 656
e:
Franka Kobal
laboratorijska tehnica
t: 05 335 12 29
e:
Po starodavni legendi je bil sir narejen po naključju, ko se je arabski trgovec domislil, da bi mleko med potovanjem skozi puščavo shranil v ovčjem želodcu. Encimi sirišča so bili tam naravno prisotni, mikroorganizmi, ki so zakisali mleko pa so imeli svoj izvor v vimenu (kontaminirano je bilo z blatom, s floro iz rastlin, ki jih je žival pojedla) pa tudi iz orodij, ki jih je človek takrat uporabljal pri delu.
Človek je kmalu spoznal, da tehnoloških procesov ne sme prepustiti naključju. Modernizacija v proizvodnji ter uporaba selekcioniranih starter kultur je bila mogoča konec 19. stoletja z dognanji slavnih mikrobiologov: Pasteur, Storch, Orla Jensen…
Tehnološki razvoj sirarstva oz. mlečnopredelovalne panoge neprestano rase. Zahteve trga so velike in brezkompromisne tako do mlekarn, kot do malih predelovalcev mleka. Trudimo se našim uporabnikom nuditi kompleten servis od analitike mleka do svetovanja v sirarstvu in proizvodnji fermentiranih mlečnih proizvodov.
21. februar 2018
15. februar 2018
Slanomeri, termometri, pH indikatorji, pH metri, birete, sirarski svinčniki, sirarski prti, harfa, pH meter, sirarski predpasnik...
Modeli italijanskega proizvajalca ANELLI so izdelani iz plastičnega materiala, ki je nevtralen, brez dodanih barvil. Primeren je za prehrambeno industrijo ter skladen z evropsko direktivo 2007/19/CE. V ponudbi so tudi posameznim košaricam pripadajoči pokrovi.