POMEMBNO!
Etilkarbamat nastaja kot stranski produkt pri fermentaciji kvasovk in mlečnokislinskih bakterij.
Ukrepi za zmanjšanje vsebnosti etilkarbamata:
- Sadja visoke kakovosti, zdravo in nepoškodovano.
- Nepoškodovane koščice v drozgi oz. čim manj koščic v drozgi prav tako vpliva na zmanjšanje vrednosti etilkarbamata v žganju.
- Če sadje razkoščičimo se izognemo tveganju za nastanek etilkarbamata.
- V kolikor ne takoj izvedemo destilacije, iz vrelne posode odtočimo drozgo v drugo posodo, pri čemer ločimo koščice in čisto drozgo shranimo v nepredušno zaprti posodi v hladnem prostoru.
- V kotel zlijemo drozgo brez koščic in tako zmanjšamo vsebnost etilkarbamata.
- Daljši čas destilacije vpliva na zmanjšanje vsebnosti etilkarbamata.
- Izogibamo se visokim temperaturam pri skladiščenju.