Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Dozorevanje oljk 2024



Slika oljka

V nadaljevanju rezultati vzorčenj dozorevanja oljk v letu 2024


 

Rezultati 30.10.2024

Pred začetkom vzorčenja smo ocenili rodnost v opazovanih nasadih, prvo vzorčenje pa smo opravili 25. in 26. avgusta. Sorto 'Istrska Belica' in 'Leccino' smo vzorčili na lokacijah Strunjan – Ronk, Ankaran – Beneša, Baredi, Sveti Peter, Purissima, Šempeter in Kromberk, sorto 'Istrska Belica' dodatno še na Bivju – Lama. Sorto 'Maurino' smo vzorčili na lokacijah Strunjan – Ronk, Baredi, Purissima in Šempeter. Pomanjkanje padavin in visoke temperature v poletnem času so pomembno vplivale na procese v plodovih, padavine v septembru in v zadnjem obdobju pa na zmanjšanje oljevitosti v laboratorijski oljarni.

 

Pred začetkom vzorčenja smo ocenili rodnost v opazovanih nasadih, prvo vzorčenje pa smo opravili 25. in 26. avgusta. Sorto 'Istrska Belica' in 'Leccino' smo vzorčili na lokacijah Strunjan – Ronk, Ankaran – Beneša, Baredi, Sveti Peter, Purissima, Šempeter in Kromberk, sorto 'Istrska Belica' dodatno še na Bivju – Lama. Sorto 'Maurino' smo vzorčili na lokacijah Strunjan – Ronk, Baredi, Purissima in Šempeter. Pomanjkanje padavin in visoke temperature v poletnem času so pomembno vplivale na procese v plodovih, padavine v septembru in v zadnjem obdobju pa na zmanjšanje oljevitosti v laboratorijski oljarni.

'Istrska Belica': Na petih lokacijah od desetih so plodovi že obrani. Trdota plodov je bila v zadnjem obdobju v povprečju (vse lokacije) nekoliko višja kot v dolgoletnem povprečju, oljevitost v laboratorijski oljarni pa je bila v povprečju (vse lokacije) nižja kot v dolgoletnem povprečju. Oljevitost se v zadnjem tednu skorajda ni spremenila.

'Leccino': Na petih lokacijah od osmih so plodovi že obrani. Pri zadnjem vzorčenju je bil indeks zrelosti v povprečju nekoliko nad 3. Trdota plodov je bila v povprečju precej višja kot v povprečnem letu, oljevitost v laboratorijski oljarni pa je bila v povprečju (vse opazovane lokacije) bistveno nižja kot v dolgoletnem povprečju.

'Maurino':  V nasadu Baredi in Šempeter so plodove obrali. Pri zadnjem vzorčenju je bil indeks zrelosti na obeh preostalih lokacijah približno 2,5. Trdota plodov je bila na obeh lokacijah že zelo nizka ( Purissima – 131 g/mm2, Ronk – 161 g/mm2) – na Purissimi približno enaka kot v povprečnem letu v istem obdobju. Oljevitost je na obeh lokacijah močno padla in je bistveno nižja kot v letu 2023. Na Purissimi, kjer že vrsto let spremljamo je bila veliko nižja tudi od povprečnega leta.

 

 

Pripravila: mag. Viljanka VESEL, univ.dipl.ing.agr.,

vodja Poskusnega centra za oljkarstvo pri KGZS – Zavod GO

 


»Rezultati so bili pridobljeni  s finančno podporo in v okviru javne službe za oljkarstvo«
Logotip_Javna služba za oljkarstvo