Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Prikaz rezi sadnega drevja

datum: 22.02.2019

KGZS-Zavod Go je nosilec projekta LAS Krasa in Brkinov z naslovom Kakovost & Podjetništvo. V okviru tega projekta smo 15. februarja organizirali v Dutovljah prikaz rezi sadnega drevja, katerega je vodila specialistka za sadjarstvo Irena Vrhovnik

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je nosilec  projekta oz. operacije LAS Krasa in Brkinov »KAKOVOST & PODJETNIŠTVO ».

V okviru te operacije smo pri Kmetijski svetovalni službi Sežana,  v petek 15. februarja  2019 v sodelovanju z gostitelji, s Turističnim društvom iz Dutovelj in Krajevno skupnostjo Dutovlje, organizirali na vrtu domačije Sonje in Branka Kjuder v Dutovljah prikaz rezi sadnega drevja. Prikaz je vodila specialistka za sadjarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica univ.dipl.inž.agr. Irena Vrhovnik.

Preko 60 udeležencev je z zanimanjem spremljalo razlago in prikaz rezi različnih sadnih vrst, ki so posajene na vrtu ob hiši, od jablan, lešnikov, ringloja, slive, marelice, kakija, češnje, malin… Pri vsaki sadni vrsti je Irena opozorila na kaj morajo biti sadjarji pozorni, da bomo tudi s pridelkom zadovoljni.

Pri vseh sadnih vrstah je pomembno da dobimo zračno krošnjo drevesa ne glede na gojitveno obliko. Z obrezovanjem začnemo v zgornjem delu krošnje  in nadaljujemo po krošnji navzdol. Pri rezi moramo najprej spustit svetlobo v krošnjo, šele nato krajšamo poganjke. Pri kakiju se močne, navpične veje reže, za bohotivke pa je boljše, če se odčesnejo, ker tako preprečimo bujno rast. Sicer pa se kaki hitro obrašča in se sam redči. Pri češnji je pomembno, da odstranimo izrojen les, pri jablani, da so debelejše veje spodaj, vendar ne smejo biti debelejše od debla. Irena je opozorila na rez čez rodno pogačo. Pri leski je zaradi boljše rodnosti pomembno, da so veje v grmu položne. Pri ringloju odstranimo starikave, že izrojene veje in tako zagotovimo vsakoletni pridelek. Za vsako sadno vrsto je bilo prikazano kako se obrezovanja lotimo in kaj je pri tem pomembno.

Milena Štolfa – KGZS-Zavod Go,KSS Sežanaudeleženci prikaza rez leske