Spremljanje dozorevanja oljk 2023
datum: 25.10.2023
Kako spremljamo dozorevanje
Dozorevanje oljk spremljamo od leta 2002 dalje. Konec avgusta začnemo z vzorčenjem plodov na različnih lokacijah. Plodove tedensko vzorčimo, določimo težo 100 plodov, indeks zrelosti glede na obarvanost povrhnjice in mesa (od 0 do 7), trdoto plodov, vsebnost olja pridobljenega v laboratorijski oljarni ter vsebnost vode in olja v laboratoriju (občasno za dve lokaciji). Trdoto plodov določamo s penetrometrom s tri milimetrsko konico (rezultati v g/mm²). Z rezultati tedensko seznanjamo zainteresirane oljkarje (lahko posredujejo svoj E-mail na: viljanka.vesel@go.kgzs.si), hkrati pa jih objavljamo na spletni strani KGZS – Zavod GO (Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica) - http://www.kmetijskizavod-ng.si/.
Zaradi velike prisotnosti oljčne muhe v letu 2014 smo v opazovanje (na 100 plodovih) vključili tudi spremljanje poškodb z oljčno muho (izhodne luknje), od leta 2016 pa spremljamo tudi prisotnost oljčnega molja in poškodbe semena (50 plodov) in število presušenih plodov zaradi suše. V letu 2020 smo začeli spremljati tudi bolj vidne poškodbe zaradi marmorirane smrdljivke. Ti podatki niso objavljeni, saj služijo za splošno spremljanje letine.
Kljub podatkom, ki jih boste lahko spremljali preko spleta ali pa preko svojega E-maila, je najbolje, da se sami naučite spremljati dozorevanje oljk v svojem nasadu, kajti med nasadi so velike razlike, ki so odvisne od naloženosti, osončenosti in drugih okoljskih dejavnikov ter agrotehnike (gojitvena oblika in rez, gnojenje, namakanje...). Informacije PCO so samo pripomoček za določanje okvirnega časa obiranja na tem območju. Na odločitev glede časa obiranja mora pomembno vplivati tudi velikost nasada, predvsem pa v kolikem času bomo sposobni plodove obrati. Poleg tega pa se lahko zgodi, da zaradi daljšega deževnega obdobja obiranje predolgo traja in tako lahko zamudimo optimalen čas za doseganje dobre kakovosti oljčnega olja. Vsekakor pa ne smemo pozabiti, da se je potrebno dobro organizirati in se v naprej dogovoriti z oljarjem, saj je za doseganje kakovosti zelo pomembno, da plodove sproti predelujemo.
Rezultati 19. 10. 2023
|
Pripravila: mag. Viljanka VESEL, univ.dipl.ing.agr.,
vodja Poskusnega centra za oljkarstvo pri KGZS – Zavod GO
Preglednica: Ocena pridelka, trdota in masa plodov, indeks zrelosti ter vsebnost olja v plodovih oljk sorte ISTRSKA BELICA, LECCINO, MAURINO v času dozorevanja
POJASNILO: |
Pridelek: V tabeli je z oceno označen pridelek, saj manj naložena drevesa hitreje dozorevajo od močno naloženih. Ocena krošnje s pridelkom: 1 – ni plodov (0%) |
Indeks zrelosti: stopnja zrelosti povprečnega vzorca 100 plodov: 0 – plod zelene barve |
Opomba: Indeks zrelosti pri sorti Istrska belica je ocenjen (pozno barvanje) in ni prikazan v grafih. Za temne sorte (Leccino) je primeren čas obiranja, ko je indeks zrelosti med 3,5 in 4,0. Trenutno je indeks zrelosti tudi pri sorti Leccino in Maurino prenizek, zato ni predstavljen v grafih. |
Priloge:
| | | |
---|---|---|---|
Vsebnost olja v laboratorijski oljarni Trdota plodov | Vsebnost olja v laboratorijski oljarni Indeks zrelosti Trdota plodov | Vsebnost olja v laboratorijski oljarni Trdota plodov | |
Ronk | / | ||
Beneša | / | ||
Baredi | |||
Purissima | / | / | |
Šempeter | / | ||
Sv. Peter | / | ||
Kromberk | / | ||
Kozana | / | / | |
Gornje Cerovo | / | / | / |
Lama | / | / |
| | |
---|---|---|
vse lokacije 2023 | Vsebnost olja v laboratorijski oljarni pri sorti Istrska belica v primerjavi s povprečjem 2020, 2021 in 2022 Trdota plodov pri sorti Istrska belica v primerjavi s povprečjem 2020, 2021 in 2022 | Vsebnost olja v laboratorijski oljarni pri sorti Leccino v primerjavi s povprečjem 2020, 2021 in 2022 Trdota plodov pri sorti Leccino v primerjavi s povprečjem 2020, 2021 in 2022 |
povprečje vseh spremljanih lokacij v letih 2014 do 2023 | Vsebnost olja v laboratorijski oljarni Trdota plodov | Vsebnost olja v laboratorijski oljarni Trdota plodov |
ARHIV rezultatov meritev dozorevanja oljk:
2023, 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017
»Rezultati so bili pridobljeni s finančno podporo in v okviru javne službe za oljkarstvo«