Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Plesni, kvasovke, rdeča mažaSlika GORGONZOLA

Nudimo vam kulture za proizvodnjo sirov z belo in modro plesnijo ter proizvodnjo stiskanih in mehkih sirov oranžnega izgleda.


PCAM Vsebuje  Penicillium camemberti nekdanji, ki omogoča srednje hitro, kontrolirano pokritje površine v proizvodnji sirov z belo plesnijo. PCAM močno inhibira rast plesni Rhizomucor in se jo priporoča za preprečevanje problemov, povezanih s prisotnostjo avtohtone plesni v zorilnici. Srednje nizka lipolitična in srednje nizka proteolitična aktivnost daje nežen tip arome po gobah in ne razvije neželen plesnive arome ali arome po kemikalijah, kot je to velikokrat pri anti – mucor sevih. Optimalen anti – mucor efekt se doseže z uporabo PCAM v kombinaciji z PCV5-S. Poleg tega je priporočena rotacija z PSM2. Če se PCAM uporablja sam, se priporoča višjo stopnja,  t.j. dvojna stopnja  inokulacije.
PRB Tekoča kultura plesni, ki vsebuje svetlo zelen sev Penicillum requeforti.
Uporaba kulture zagotavlja kontrolirano, hitro razvijajočo zeleno marmorirano strukturo sirov z modro plesnijo. Zaradi nizke proteolitične, srednje lipolitične in visoke esteraze aktivnosti med zorenjem je PRB primeren za zorenje in okrepitve arome blagih, kremastih sirov z modro plesnijo.
SRC 1 Vsebuje:  Debaryomyces hanseii, Staphylococcus xylosus, Arthhrobacter globiformis, Brevibacterium linens, in Geotrichum candidum, ki omogočajo enovito in kontrolirano površinsko pokritje v proizvodnji stiskanih in mehkih sirov oranžnega izgleda.
Rast SRC 1 povzroča zelo hitro enakomerno pokritje sira in zato pripomore tako k zorenju kot k značilni obarvanosti sira. Zaradi visoke proteolitične in srednje lipolitične aktivnosti sta zorenje in aroma sira ojačana in grenkoba zmanjšana. Da bi ojačali rezultate kulture SRC 1 se priporoča dodatek Lyofast DH 1 (Debaryomyces hanseii) in Lyofast SE 2 (Staphylococcus equorum) v slanico.

 
Povpraševanje

Obračunano po veljavnem ceniku Pošte Slovenije