Vloga starter kultur v mlekarstvu:

  • kisajo mleko (kislo mleko, jogurt, kefir),
  • svežo sirnino spreminjajo v dozorel sir,
  • v mlečne izdelke in sir izločajo encime, ki povzročajo razgradnjo velikih organskih molekul in dajo izdelkom vonj in okus,
  • izločajo zaželene pline in ustvarijo penečo se pijačo ali očesca v siru (kefir in nekateri siri),
  • z ustvarjanjem kisline inhibirajo nekatere nezaželene mikroorganizme.

SACCO starter kulture so izolirane iz naravnih materialov (kravje mleko, sir) in so primerne za ekološko predelavo mleka. S procesom liofilizacije je ohranjena stabilnost in biološka aktivnosti mikroorganizmov.

SACCO starter kulture so dostopne v obliki:

  • Lyofast: liofilizirane starter kulture, inokulacija poteka direktno v mleko. Glede na kapaciteto proizvodnje so na voljo v pakiranjih 1 UC (za 100 l mleka), 5 UC(za 500l mleka), 10 UC (1000 l mleka), 50 UC (za 5000 l mleka). Nabor Lyofast starter kultur glede na potrebe naših strank stalno dopolnjujemo.
    • Proizvodnja sirov, propionska starter kultura, proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov (povezava na tabelo)
    • Proizvodnja jogurtov
    • Plesni, kvasovke
    • Zaščitne kulture
  • Cryofast:  je popolni nabor globoko zamrznjenih starter kultur.
  • Lyoto: liofilizirane starter kulture, namenjene proizvodnji tehnoloških kultur, imenovanih tudi ''bulk'' starter kulture.

Cryofast in Lyoto kulture se dobavljajo na zahtevo posameznih naročnikov.

Nomenklaturo SACCO starter kultur lahko prenesete tukaj.